RM10 Juta Belanja Baik Pulih MRR2 Tahun Ini, Kata Shaziman - Semasa | mStar

RM10 Juta Belanja Baik Pulih MRR2 Tahun Ini, Kata Shaziman

KUALA LUMPUR: Kementerian Kerja Raya akan membelanjakan RM10 juta tahun ini untuk menambahbaik jalan, penghadang jalan, sistem saliran dan juga membaiki beberapa jejambat di Jalan Lingkaran Tengah 2 (MRR2).

"Banyak perkara yang perlu diganti, penurapan semula perlu dilakukan dan kita juga akan pastikan permukaan jalan sentiasa selamat untuk pengguna," kata menterinya Datuk Shaziman Abu Mansor.

Terdahulu, Shaziman meluangkan masa kira-kira sejam meninjau tiga lokasi di MRR2 iaitu di laluan menghala ke Kepong, jejambat Batu Caves dan di susur masuk ke Lebuhraya Karak di Gombak.

Beliau juga berkata kabinet dalam mesyuaratnya pada 19 Januari bersetuju supaya kementerian bertanggungjawab sepenuhnya ke atas penyelenggaraan MRR2 bermula bulan lepas bagi mengelak pertindihan tugas dengan agensi lain.

Menurutnya sebelum ini MRR2 diurus oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Jabatan Kerja Raya (JKR) di beberapa bahagian sepanjang jalan itu yang jarak keseluruhan 45 kilometer, sehingga menyebabkan berlaku pertindihan tugas.

Shaziman juga berkata MRR2 dan Lebuhraya Persekutuan di antara Kuala Lumpur dan Subang akan menjadi perintis kepada sebuah projek penggunaan lampu jenis LED yang lebih menjimatkan elektrik sehingga 55 peratus.

"Kita akan mula pasang lampu LED dijangkakan sebulan lagi, lampu LED ini lebih cerah pencahayaannya dan jika pemasangan itu berjaya kita akan memasangnya di jalan-jalan yang lain," katanya.

Beliau berkata MRR2 dipilih kerana ia adalah jalan paling popular di negara ini dengan kadar aliran trafik tertinggi iaitu 200,000 buah kenderaan sehari.

Menurutnya ketika dibina pada tahun 2002, kenderaan yang menggunakannya berjumlah kira-kira 72,000, tetapi kini ia bertambah begitu mendadak sekali. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain