PAS Dan Umno Perlu Pertahankan Hak Melayu - Semasa | mStar

PAS Dan Umno Perlu Pertahankan Hak Melayu

KUALA LUMPUR: Walaupun PAS dan Umno mempunyai ideologi yang berbeza tetapi kedua-dua parti itu hendaklah bersama-sama mempertahankan hak dan kepentingan orang Melayu yang termaktub dalam Perlembagaan negara.

Pengerusi Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad berkata sekiranya kedua-dua parti itu saling mempertahankan kepentingan hak orang Melayu tanpa mengetepikan hak kaum lain, tidak akan timbul masalah yang menggugat perpaduan kaum.

"Kita saling mempertahankan, jadi tiada siapa yang harus berasa risau kerana apa yang dijamin dalam Perlembagaan akan terus dipertahankan," katanya kepada pemberita selepas menjadi anggota panel "Cabaran Kepimpinan Melayu di Masa Hadapan" pada Simposium "Dilema Melayu: Perseptif dan Konklusif" anjuran Persatuan Alumni Pemimpin Mahasiswa Aspirasi Malaysia (Aspirasi) di sini, Sabtu.

Perbincangan tersebut diadakan secara tertutup dengan para wartawan tidak dibenarkan membuat liputan.

Isa berkata walaupun dari segi mengabungkan PAS dan Umno sebagai sebuah parti agak sukar, tetapi bersatu untuk mempertahankan hak orang Melayu sudah mencukupi.

Sementara itu, Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali yang juga merupakan anggota panel perbincangan tersebut berkata kepada pemberita bahawa pakatan pembangkang juga akan tetap menyokong dan mempertahankan sesuatu kepentingan yang termaktub dalam Perlembagaan bersama Umno selagi ia tidak bercanggah.

"Sesuatu yang bersifat adil, kami akan pertahankan biarpun mereka Umno," katanya.

Simposium yang dihadiri kira-kira 2,000 peserta bertujuan menggembleng idea dalam mengupas langkah-langkah serta penyelesaian secara kolektif bagi memastikan agenda Melayu dalam Dilema Melayu dapat diperhalusi dan membuahkan hasil yang signifikan.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain

Gempar juruterbang kesan UFO bentuk cerut