PM Lancar Teraju Untuk Kukuhkan Agenda Pembangunan Bumiputera

PUTRAJAYA: Datuk Seri Najib Tun Razak pada Selasa melancarkan Unit Peneraju Agenda Bumiputera (Teraju) bagi memperkukuhkan lagi agenda pembangunan golongan berkenaan.

Perdana Menteri berkata agensi itu akan berfungsi bagi meneraju, mengurus serta memacu penyertaan golongan bumiputera dalam ekonomi melalui pelbagai inisiatif baru serta sedia ada.

Teraju akan memberi tumpuan kepada lima perkara iaitu keusahawanan dan penciptaan kekayaan; pembiayaan; pendidikan dan penggajian; penilaian institusi dan instrumen polisi serta pengurusan stakeholders, katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tindakan Agenda Bumiputera (MTAB) di pejabatnya di sini pada Selasa.

Turut hadir Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan.

Najib berkata bagi memastikan pelaksanaan inisiatif bumiputera yang berkesan, peranan Teraju akan meliputi beberapa aspek dan dimensi.

"Kita minta supaya Teraju dapat memastikan hasil dalam jangka waktu terdekat. Ini meliputi tindakan-tindakan yang boleh membawa kejayaan dalam masa terdekat.

"Teraju juga diminta meningkatkan keberkesanan institusi termasuk mengkaji sama ada terdapat pertindihan dengan pelbagai badan dan institusi pada masa ini dan melihat keberkesanan institusi itu serta segala program yang sedang dilaksanakan," katanya, sambil menyatakan bahawa Teraju juga akan berfungsi sebagai urusetia untuk MTAB.

Perdana Menteri berkata Teraju juga akan bekerjasama dengan agensi-agensi berkaitan untuk mengenal pasti program-program baharu supaya segala tindakan yang dilaksanakan dapat diselaraskan.

Bagi menentukan penilaian inisiatif yang berkesan, katanya Teraju akan melengkapkan pangkalan datanya dan membuat pemantauan terhadap program-program yang dilakukan.

"Teraju juga dikehendaki melakukan kerjasama dan engagement yang erat dengan stakeholders termasuk Dewan Perniagaan, badan bukan kerajaan dan sebagainya kepada program-program yang dilaksanakan," katanya.

Najib turut mengumumkan bahawa Husni Salleh dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Teraju.

Sementara itu, Husni berkata Teraju dengan kerjasama Unit Penyampaian dan Pengurusan Prestasi (Pemandu), akan melaksanakan beberapa siri makmal bermula hujung bulan ini, bagi membincangkan isu-isu berkenaan agenda Bumiputera.

"Kita jangka mengambil masa enam minggu untuk menyediakan cadangan-cadangan berkaitan peluang ekonomi Bumiputera untuk diserahkan kepada MTAB untuk kelulusan sebelum dilaksanakan," katanya.

Beliau berkata antara cadangan pelaksanaan inisiatif di bawah Teraju itu ialah dengan menggunakan program sedia ada Program Transformasi Ekonomi (ETP) atau membentuk program baru di bawah ETP. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain