Suruhanjaya Siasatan Diraja Serah Laporan Kepada Agong 25 April - Semasa | mStar

Suruhanjaya Siasatan Diraja Serah Laporan Kepada Agong 25 April

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Siasatan Diraja bagi kes kematian Teoh Beng Hock akan memulakan tugasnya pada 14 Februari dan menyerahkan laporan terakhirnya kepada Yang di-Pertuan Agong pada 25 April.

Mengumumkan perkara itu pada Sabtu, ketua suruhanjaya berkenaan Tan Sri James Foong, yang mempengerusikan mesyuarat pertamanya di Kompleks Mahkamah Jalan Duta di sini, berkata terserahlah kepada Yang di-Pertuan Agong untuk membuat keputusan tentang langkah seterusnya yang perlu diambil selepas laporan itu dikemukakan.

Foong, yang juga hakim Mahkamah Persekutuan, berkata para anggota suruhanjaya itu telah berbincang tentang terma rujukan dan meneliti seksyen yang mempunyai kaitan dengan Akta Suruhanjaya Siasatan.

Katanya sebuah kamar Mahkamah Tinggi di tingkat tiga kompleks itu akan digunakan bagi tujuan prosiding yang akan diadakan dari pukul 9 pagi hingga 4.30 petang, Isnin hingga Jumaat.

"Kami bercadang mengadakan siasatan setiap hari (Isnin hingga Jumaat) hingga selesai sebelum 25 April," kata Foong.

Beliau memberitahu pemberita bahawa pada mesyuarat hari ini, lima anggota suruhanjaya itu telah mengadakan perjumpaan dengan tiga pegawai pengendali dari Jabatan Peguam Negara untuk mengetahui siapakah yang akan dipanggil sebagai saksi dalam siasatan itu.

"Mereka memberitahu kami yang mereka akan bermesyuarat Isnin ini untuk menyenaraikan saksi dan pegawai yang akan membantu kami dalam mendapatkan dokumen tentang undang-undang dan peraturan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)," kata Foong.

Pegawai pengendali berkenaan ialah Peguam Kanan Persekutuan Amarjeet Singh dan Timbalan Pendakwa Raya Awang Armadajaya Awang Mahmud dan Kwan Li Sa.

Rabu lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan penubuhan suruhanjaya itu atas perkenan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Empat lagi anggota suruhanjaya itu ialah bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Abdul Kadir Sulaiman, bekas Hakim Mahkamah Rayuan Datuk T. Selventhiranathan, Pakar Perunding Pathologi Forensik Hospital Pulau Pinang Datuk Dr Bhupinder Singh dan Pakar Perunding Psikiatri Forensik dan Dekan Fakulti Perubatan Kolej Universiti Sains Perubatan Cyberjaya Prof Dr Mohamed Hatta Shaharom.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

TPM Kunjungi Pengundi Ladang Voules Di Labis

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain