Dua Tentera Dituduh Memperdagang 16 Warga Myanmar - Semasa | mStar

Dua Tentera Dituduh Memperdagang 16 Warga Myanmar

KANGAR: Dua anggota tentera didakwa di Mahkamah Sesyen di sini, pada Khamis atas tuduhan memperdagangkan 16 warga Myanmar termasuk empat wanita pada 29 Disember tahun lalu.

Mohd Rashidi Abd Halim, 36, dan Mohd Johari Abu, 28, yang berkhidmat di sebuah kem tentera di Bukit Kayu Hitam, Kedah bagaimanapun tidak mengaku bersalah atas pertuduhan itu dan meminta dibicarakan.

Kedua-dua mereka yang menetap di Jitra, Kedah dituduh mengikut Seksyen 26A Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran 2007 yang dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan yang sabit kesalahan boleh membawa hukuman penjara tidak lebih 15 tahun atau denda atau keduanya sekali.

Mereka dituduh melakukan perbuatan itu pada 29 Disember 2010, kira-kira 10.40 malam di ladang tebu Chuping dengan menyeludup 16 warga Myanmar berumur antara 15 dan 48 tahun termasuk empat daripadanya wanita.

Hakim Wan Norzanuar Wan Ahmad memerintahkan setiap tertuduh dikenakan jaminan RM6,000 dengan seorang penjamin serta menetapkan 22 Februari ini sebagai tarikh perbicaraan.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya Norsalihah Sulaiman manakala kedua tertuduh diwakili peguam Rahmathullah Baharudeen.

Sebelum itu, Rahmathullah memohon mahkamah mengenakan jaminan yang rendah berikutan kedua anak guamnya tidak mempunyai rekod buruk dalam perkhidmatan mereka dan berpendapatan kecil selain mempunyai tanggungjawab besar terhadap keluarga. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Datuk Nadzim Johan Nyaris Dipenjara

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel