Penjual Ambil Langkah Berhati-hati Tidak Terlebih Bekalan

PETALING JAYA: Penjual bunga dan buah-buahan mengambil langkah berhati-hati pada tahun ini walaupun mendapat permintaan tinggi untuk bunga dan limau mandarin menjelang sambutan Tahun Baru Cina.

Bagi syarikat Fleurs, yang menjual bunga, pokok dan limau mandarin di pusat membeli-belah Sunway Pyramid di sini, telah membuat keputusan untuk mengurangkan bekalan pada tahun ini.

Pemiliknya Eric Wong Min Tet berkata walaupun secara tradisinya permintaan untuk bunga dan pokok akan meningkat pada musim perayaan tetapi beliau tidak mahu mengambil kira percaturan itu dengan mengimport lebih bekalan.

"Permintaan masih sama seperti tahun lepas terutama bagi Curly Bamboo yang kami import dari Indonesia, tetapi tahun lepas kami terlebih bekal dan kami tidak mahu mengulangi kesilapan yang sama tahun ini," katanya kepada Bernama, Ahad.

Katanya kebanyakan bunga dan pokok diimport dari China dan Taiwan manakala limau mandarin diperolehi dari pasaran tempatan.

"Untuk tahun ini, kami memotong separuh dari jumlah bekalan, contohnya jika kami mengimport dua kontena (bunga, pokok dan limau mandarin) tahun lepas, tahun ini kami hanya menempah satu kontena," katanya.

Eksekutif Pemasaran dan Perhubungan Awam Sunway Pyramid Nicole Yap berkata permintaan bunga paling tinggi pada sambutan Tahun Baru Cina adalah Pussy Willow dan Curly Bamboo.

"Setiap tahun bunga ini (Pussy Willow) adalah satu kemestian untuk dibeli kerana ia menandakan ketibaan perayaan Tahun Baru Cina di mana mereka akan meletakkannya di hadapan rumah.

"Permintaan untuk Curly Bamboo juga tinggi kerana orang Cina percaya ia memberi tuah yang baik pada tahun baru ini," katanya.

Yap berkata pihak pengurusan pusat membeli-belah itu tidak menerima aduan dari pelanggan berhubung bekalan bunga, pokok dan limau mandarin.

"Tahun lepas tiada rungutan kami terima. Sehingga sekarang pun kami tidak menerima aduan dari pembeli kerana sukar untuk memperolehi bekalan tersebut dan kami berharap pada tahun ini juga ia akan kekal sama," katanya.

Artikel Berikut

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain