Interlok: Dialog Kementerian Pelajaran Dengan MIC Minggu Depan - Semasa | mStar

Interlok: Dialog Kementerian Pelajaran Dengan MIC Minggu Depan

PUTRAJAYA: Kementerian Pelajaran akan mengadakan pertemuan dengan beberapa pihak mewakili MIC minggu depan bagi membincangkan beberapa isu berbangkit dalam novel sastera Melayu Interlok, kata Ketua Pengarah Pelajaran Datuk Abd Ghafar Mahmud.

Beliau berharap perbincangan bersama wakil-wakil MIC antaranya Presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu, presiden Hindu Sangam R.S. Mohan Shan, bekas ketua Jabatan Pengajian India Universiti Malaya (UM) Dr S.Singaravelu, ketua Jabatan Pengajian India UM Prof Madya Dr S. Kumaran, pengerusi biro pendidikan MIC Datuk Dr T. Marimuthu dan bekas pegawai Kementerian Pelajaran G. Krishnabagwan akan dapat menyelesaikan isu itu

"Kita berharap isu itu akan dapat diselesaikan dengan baik dan mencapai consencus yang baik. Sebarang cadangan pada dialog itu akan diambil kira selepas perbincangan antara kedua-dua pihak.

"Keputusan mengenai perbincangan akan dimaklumkan kepada Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran sebelum dimaklumkan kepada masyarakat," katanya ketika ditemui di sini , Sabtu.

Beliau berkata dialog itu akan dipengerusikan Timbalan Menteri Pelajaran Dr Puad Zarkashi manakala wakil lain daripada kementerian masih belum dimuktamadkan.

MIC sebelum ini menyatakan bahawa perubahan perlu dilakukan terhadap novel itu sebelum ia diguna sebagai buku teks sastera untuk pelajar Tingkatan Lima tahun ini kerana sistem kasta yang disebut dalam novel itu didakwa sensitif kepada orang India dan tidak akan mencapai objektif penggunaannya.

Interlok yang ditulis oleh Abdullah Hussain berdasarkan integrasi masyarakat Melayu, China dan India sejak awal tahun 1900 sehingga merdeka.

Abd Ghafar berharap isu itu tidak lagi diperbesarkan oleh mana-mana pihak kerana hasrat penulis novel itu hanyalah untuk menggambarkan perpaduan antara semua kaum akan tercapai di negara ini.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Jangan Politikkan Isu Agama: Jamil Khir

Artikel Berkaitan

default image

Kronologi Proses Mengundi DUN Tenang

default image

Keputusan Awal: Undi Pos BN Dahului PAS

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain