suria

Dua Nelayan Selamat, Tekong Hilang Bot Karam

MARANG: Dua nelayan selamat manakala tekong sebuah bot nelayan tempatan dikhuatiri lemas dalam kejadian bot karam di perairan Marang di Rusila dekat sini, awal pagi tadi.

Kejadian berlaku kira-kira pukul 5.30 pagi, kira-kira dua batu nautika dari lokasi mereka bertolak dari Pantai Pandak, Cendering.

Mangsa yang masih hilang ialah Abdullah Salleh, 51, manakala dua yang terselamat ialah adiknya, Yusof, 49 dan Md Ali Musa, 61 apabila kedua-duanya sempat berpaut pada sebiji tong fiber hampir lapan jam sebelum ditemui dalam keadaan lemah di tepi pantai Rusila pukul 1 tengah, Ahad.

Mereka berdua dikejarkan penduduk kampung ke Klinik Kesihatan Marang sebelum dirujuk di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) untuk rawatan lanjut.

Operasi mencari dan menyelamat Abdullah digerakkan membabitkan Jabatan Bomba dan Penyelamat, pihak polis dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM).

Ketika ditemui pemberita, Md Ali berkata kejadian berlaku kira-kira setengah jam selepas mereka bertiga bergerak dari jeti Kampung Pandak, Chendering ke laut, apabila bot itu dimasuki air disebabkan mengalami kebocoran dan beransur-ansur tenggelam.

"Ketika itu, kami cuba buang air dari dalam bot yang bocor tapi setelah keadaan makin tidak terkawal, saya terus mencapai jaket keselamatan lalu terjun ke laut.

"Saya dan Yusuf sempat berpaut dan berpegang pada sebiji tong fiber sehinggalah dihanyutkan ombak ke tepi pantai tengah hari tadi," katanya.

Md Ali berkata beliau bersyukur kerana selamat dalam kejadian itu namun bersedih dengan nasib Abdullah yang masih belum ditemui.

Dalam pada itu, anak sulung Abdullah, Mohd Shukri, 33, berkata dia terkilan kerana tidak bersama bapanya dan dua yang lain ke laut seperti biasa.

"Biasanya, saya ikut bapa ke laut tapi pagi tadi saya tolak ajakannya kerana rasa badan tak sihat dan letih.

"Saya kesal sebab sebelum ini saya selalu temankannya ke mana-mana sebab nak jaganya kerana dia ada penyakit asma, entah apalah yang berlaku kepadanya sekarang," katanya.- BERNAMA

Artikel Lain