Sepuluh Sekolah Ditutup Di Sarawak Akibat Banjir - Semasa | mStar

Sepuluh Sekolah Ditutup Di Sarawak Akibat Banjir

KUCHING: Sebanyak 10 buah sekolah di daerah Matu-Daro, bahagian Mukah, Samarahan, Bau dan Lundu ditutup hari ini kerana masalah banjir.

Seorang jurucakap bilik gerakan banjir negeri memberitahu Bernama di sini bahawa empat sekolah rendah di Matu-Daro yang terjejas ialah SK Orang Kaya Sergunim (126 pelajar), SJK Chung Hua Matu (86), SK Kampung Sok (55) dan SK Pangtray dengan 173 pelajar.

Katanya tiga sekolah di Bau ialah SK Segubang (78), SK Jagoi (260) dan SK Opar (237) dan di Samarahan pula ialah SK Sampun (143) dan SJK Chung Semera (30) manakala satu sekolah, SK Pasir Tengah (89) di Lundu.

Setakat 3 petang ini, katanya, kecuali daerah Matu-Daro, keadaan banjir di kawasan rendah di Kuching dan bahagian Samarahan telah surut.

Sehingga 15,000 orang di enam buah kampung di Matu-Daro terjejas akibat banjir sejak Selasa lalu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

Signal dijangka pesaing utama WhatsApp