PDRM Sedia Hadapi Dua Pilihan Raya Tahun Ini - KPN

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah membuat persiapan rapi bagi menghadapi pilihan raya pada tahun ini, termasuk pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang dan pilihan raya negeri Sarawak yang dijangka diadakan dalam bulan Mac atau April depan.

Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar berkata beliau berpuas hati dengan persiapan yang dilakukan, termasuk menyediakan pegawai dan anggota secukupnya bagi mengawal situasi terutama di DUN Tenang mulai 22 Jan ini.

"Di peringkat Bukit Aman juga, kami sudah ada persiapan rapi...Kita bersedia, kita ada tenaga kerja, ada persediaan," katanya pada sidang akhbar selepas menyampaikan Amanat Ketua Polis Negara di Maktab PDRM di sini, Jumaat.

Bagaimanapun, beliau enggan mengulas jumlah anggota yang akan ditempatkan di DUN Tenang.

"Saya telah diberikan taklimat oleh Ketua Polis Johor Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff minggu lepas mengenai persiapan polis di Tenang, kita telah siap sedia dalam semua aspek bagi mengawal keadaan di sana, termasuk berhubung lalu lintas dan masalah mengatasi kesesakan orang ramai sepanjang pilihan raya itu nanti," katanya.

Sementara itu, beliau berkata satu lagi institusi latihan polis akan dibuka di Bukit Sentosa, Selangor beberapa bulan lagi bagi memantapkan kekuatan dan keanggotaan pasukan itu.

"Pembukaan institusi latihan ini membolehkan kita menjalankan aktiviti dalam meningkatkan lagi kecekapan dan keperluan modal insan anggota kita dalam memberi perkhidmatan terbaik kepada masyarakat dan mengawal keselamatan negara," katanya.

Setakat ini, PDRM mempunyai tujuh pusat latihan termasuk di Kuala Lumpur, Kedah, Johor dan Negeri Sembilan.

Mengulas amanat sempena tahun baru, Ismail berkata perkara yang ditekankan ialah setiap anggota dan pegawai bertemu masyarakat bagi mengetahui masalah jenayah di kawasan mereka.

Katanya, selain itu, PDRM juga ingin memantapkan kerjasama dengan Jabatan Pertahanan Awam dan Rela dalam menghadapi pelbagai situasi membabitkan keselamatan serta ketenteraman negara. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain