Tiga Lelaki Peru Dipenjara 18 Bulan Keluarkan RM3,500 Daripada ATM Wanita Tempatan

KUALA TERENGGANU: Tiga lelaki warga Peru dijatuhi hukuman penjara 18 bulan kerana memperdaya seorang wanita tempatan dan mengeluarkan wangnya sebanyak RM3,500 daripada mesin ATM di Besut pada September tahun lepas.

Hakim Mahkamah Sesyen M.Bakri Abdul Majid memerintahkan hukuman bermula dari tarikh ketiga mereka ditangkap iaitu pada 19 September tahun lepas kerana mengambil kira pengakuan bersalah Sosaya Carrasco Jose Wilfredo, 58, Nicanor Edgar Areche Aquipa, 45, dan Henry Fernando Carrascal Carlin, 45, yang telah menjimatkan masa mahkamah.

Ketiga-tiga lelaki itu didakwa secara bersama melakukan tiga pengeluaran pada mesin ATM di Maybank Berhad di Jerteh, Besut, berjumlah RM3,500 daripada akaun simpanan milik Ma Kalthum Salleh, 38, antara 11 pagi dan 12 tengah hari 19 September lepas.

Kesalahan adalah mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Jenayah Komputer 1997 yang dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan.

Mahkamah melantik penterjemah Norazrin Zakaria dari Institut Terjemahan Negara kerana ketiga-tiga tertuduh tidak boleh berbahasa Inggeris dan hanya tahu bahasa Sepanyol.

Mengikut fakta kes, semasa Ma Kalthum sedang membuat pengeluaran wang di mesin ATM itu, bahunya ditepuk oleh seorang lelaki tidak dikenali yang menunjukkan terdapat beberapa keping wang kertas bertaburan di lantai.

Wanita itu kemudiannya tunduk dan mengutip wang itu tetapi setelah selesai membuat pengeluaran wang dan mengambil kembali kadnya dari mesin ATM itu, beliau mendapati kad itu berlainan daripada kad miliknya.

Semakan dengan pihak bank mendapati RM3,500 daripada akaunnya telah dikeluarkan sebelum bank sempat membatalkan kad berkenaan.

Siasatan polis mendapati imej semua tertuduh dan Ma Kalthum terdapat dalam rakaman kamera litar tertutup bank itu.

Pendakwaan dijalankan oleh Timbalan Pendakwa Raya Izalina Abdullah manakala ketiga-tiga diwakili peguam bela Mohd Shamril Afzan Mohamed Hasim yang dilantik oleh Kedutaan Peru.

Di mahkamah berasingan, Carlin, dipenjara enam bulan setelah mengaku bersalah mempunyai cop keselamatan palsu pada pasportnya.

Hakim Mahkamah Khas PATI, Azman Mustapha, memutuskan hukuman bermula dari tarikh tertuduh ditangkap pada 19 September tahun lepas. - BERNAMA

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Artikel Lain