Kadar Penembusan Jalur Lebar Malaysia Cecah 55.6 Peratus - Najib - Semasa | mStar

Kadar Penembusan Jalur Lebar Malaysia Cecah 55.6 Peratus - Najib

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kadar penembusan jalur lebar Malaysia yang kini mencecah 55.6 peratus, selepas melepasi sasaran asal 50 peratus, tidak menjamin pertumbuhan ekonomi Malaysia dan meningkatkan kesejahteraan rakyatnya.

Perdana Menteri berkata kemajuan infrastruktur komunikasi itu perlu diikuti dengan aplikasi sebenar dan konkrit yang akan meningkatkan pengeluaran produktiviti.

Cara-cara baharu penyediaan aplikasi dan perkhidmatan perlu diterokai dan dirintis di seluruh sektor ekonomi, katanya semasa merasmikan Mesyuarat Menteri-Menteri Telekomunikasi dan Teknologi Maklumat Asean ke-10 di sini, Khamis.

"Model Baru ekonomi (MBE) yang ditambah dengan penambahbaikan yang berterusan di dalam infrastruktur komunikasi dan ICT bermatlamat mengubah ekonomi Malaysia menjadi yang berpendapatan tinggi dan pertumbuhan kualiti untuk tempoh satu dekad akan datang dengan pengetahuan dan inovasi sebagai elemen utamanya," kata Najib.

Rancangan Malaysia Ke-sepuluh (RMK10), katanya jelas memaparkan peranan utama ICT sebagai asas kepada usaha negara untuk melonjak ke hadapan ke dalam ekonomi berpendapatan tinggi.

"Kemajuan besar di dalam rancangan itu akan menyaksikan ICT mengembang, kerana ia mencakupi keseluruhan ekonomi dan kehidupan rakyat Malaysia," katanya.

Di Malaysia, katanya telekomunikasi dan ICT bertindak sebagai pemboleh bagi pembangunan ekonomi dan pertumbuhan sejak sedekad yang lepas.

Di kalangan negara anggota Asean, katanya ICT telah dikenal pasti sebagai salah satu tonggak Ekonomi Asean.

"ICT mempunyai kesan pergandaan yang besar bagi pertumbuhan ekonomi kerana ia berpotensi menjadikan rantaian bekalan lebih efisien, lebih banyak kerjasama, transaksi kewangan yang lebih pantas, penetapan harga lebih dinamik dan proses lebih telus," katanya.

ICT, katanya boleh mempercepatkan aliran barangan dan perkhidmatan merentasi sempadan negara, yang disokong oleh daya saing yang berkesan, ICT merangsang dan menambah baik perdagangan dengan menghubungkan rakyat dan tempat yang sebelum ini tidak dihubungkan.

Salah satu contoh terbaik bagaimana struktur baharu muncul industri ICT mengalami evolusi, kata Najib boleh dilihat melalui peningkatan jaringan sosial dan penyelesaian persekitaran Web 2.0.

"Penyelesaian Web 2.0 memperkasakan individu bagi menggunakan internet bagi dijalin kerjasama, inovasi dan perkongsian maklumat global," katanya.

"Ia bukan sahaja memperkasakan dan mengubah kehidupan individu, dunia Web 2.0 telah membiakkan model perniagaan baharu dan mengubah cara barangan dijual, kandungan disediakan dan nilai diwujudkan," katanya. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain