Kadar Baru Perayauan Mudah Alih Malaysia-Singapura Diputuskan Dua Bulan Lagi - Semasa | mStar

Kadar Baru Perayauan Mudah Alih Malaysia-Singapura Diputuskan Dua Bulan Lagi

KUALA LUMPUR: Malaysia dan Singapura dijangka menetapkan kadar baru caj perayauan mudah alih bagi perkhidmatan di antara kedua-dua negara dalam tempoh dua bulan lagi.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata pada dasarnya pihak industri di kedua-dua negara sudah bersetuju dengan cadangan yang dikemukakan.

"Dalam masa dua bulan isu berhubung perkara ini dengan Singapura, akan dapat diselesaikan kerana pihak industri sudah bersetuju dasarnya. Kadar munasabah bagi perayauan mudah alih antara kedua-dua negara akan diumumkan nanti," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis perasmian Mesyuarat Menteri-Menteri Telekomunikasi dan Teknologi Maklumat (Telmin) ke-10 di sini, Khamis.

Malaysia dan Singapura sebelum ini membentang cadangan supaya perkhidmatan perayauan mudah alih di antara kedua-dua negara diturunkan 30 peratus bagi panggilan suara dan 50 peratus bagi khidmat khidmat pesanan ringkas (SMS) dalam usaha meningkatkan lagi hubungan.

Cadangan itu dibentang kepada pengendali telekomunikasi di kedua-dua negara oleh badan kawal atur kedua-dua negara iaitu Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) dan Pihak Berkuasa Pembangunan Infokom Singapura (IDA).

Sementara itu Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kesenian Singapura Lui Tuck Yew semasa mengulas perkara itu berkata rancangan untuk mengurangkan caj perayauan mudah alih bermula sebaik sahaja pengendali perkhidmatan menetapkan segala perincian mengenainya, dan pihak kawal atur dapat menyelaras operasi.

Beliau berkata ia membabitkan tiga syarikat pengendali telekomunikasi utama di Singapura iaitu -- Singtel, M1 dan Starhub.

"Saya percaya semua syarikat utama itu akan menjadi sebahagian daripada inisiatif ini," katanya.

Lui berkata tujuan utama inisiatif ini adalah untuk memberi manfaat kepada pengguna, terutama apabila terdapat perkembangan ketara dalam teknologi dan perhubungan semasa rakyat antara Malaysia dan Singapura.

Katanya ia juga akan menguntungkan industri terbabit, di mana saiz penggunaannya dijangka meningkat apabila caj dikurangkan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

JPJ Sita Dua Bas Persiaran: Kong Cho Ha

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain