Gapena Anjur Perhimpunan Bantah Politikkan Buku Interlok - Semasa | mStar

Gapena Anjur Perhimpunan Bantah Politikkan Buku Interlok

KUALA LUMPUR: Gabungan Persatuan Penulis Nasional Malaysia (Gapena) bersama 21 badan bukan kerajaan (NGO) akan mengadakan perhimpunan memprotes isu mempolitikkan buku Interlok, Sabtu ini.

Ketua Satu Gapena Tan Sri Prof Emeritus Dr Ismail Hussein berkata himpunan di perkarangan Rumah Gapena pada pukul 2.30 petang itu bertujuan memperlihatkan kesatuan di kalangan orang Melayu menentang sebarang usaha mempolitikkan karya sastera demi keuntungan pihak tertentu.

"Kami menentang politisasi kerana Gapena memperjuangkan kesusasteraan dan dalam kes ini (Interlok) adalah isu sastera.

"Kami sebagai badan mempertahankan penulis dan karya sastera akan terus mempertahankan penulis dan Interlok dari sudut isi dan misi yang terkandung dalam karya itu," katanya pada sidang media berkaitan Perhimpunan Memprotes Mempolitikkan Interlok di Rumah Gapena di sini, Khamis.

Hadir sama Presiden Persatuan Penulis Nasional Malaysia (Pena) Mohamad Saleeh Rahamad dan Ketua Media Gapena Borhan Md Zain.

Ismail berkata tindakan membantah, membakar novel serta gambar penulis yang berkemungkinan terjadi ekoran kenyataan tidak bertanggungjawab ahli politik dan pemimpin kaum tidak harus dipandang ringan kerana tindakan itu boleh mengundang masalah dan harus ditangani demi menjaga integriti penulis dan kesusasteraan nasional.

Sementara itu, Borhan berkata beberapa NGO telah menyatakan kesediaan untuk menghadiri perhimpunan itu, antaranya Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah SeMalaysia (Pekida), Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Ikatan Persuratan Melayu dan Persatuan Kebajikan Penulis Negeri Selangor (Kemudi) serta beberapa persatuan silat.

Dalam perkembangan lain Borhan turut mengumumkan Gapena akan mengadakan Forum Setiakawan Malaysia-Indonesia bagi membincangkan isu-isu terkini berkaitan kedua-dua negara pada pukul 10 pagi di tempat dan hari yang sama. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Gelaran "Datuk Seri" Kepada Dr Khir Digantung

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.