Dipenjara Kerana Menyamar Polis, Miliki Pistol Mainan Dan Peras Ugut - Semasa | mStar

Dipenjara Kerana Menyamar Polis, Miliki Pistol Mainan Dan Peras Ugut

SHAH ALAM: Seorang lelaki dijatuhi hukuman penjara 18 bulan oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini selepas mengaku bersalah menyamar sebagai anggota polis, memiliki pistol mainan dan melakukan pemerasan terhadap seorang rakyat Indonesia pada November tahun lepas.

Majistret Norkamilah Aziz memerintahkan Farid Osman, 38, dari Pantai Dalam di Kuala Lumpur, menjalani hukuman itu berkuatkuasa Jumaat.

Dia didakwa melakukan pemerasan dengan mendatangkan ketakutan dan meminta RM50 daripada lelaki warga Indonesia bernama Asnawi di Seksyen U1 Damansara di sini pada 6 petang 3 November tahun lepas.

Bagi kesalahan mengikut Seksyen 384 Kanun Keseksaan itu, Farid dijatuhi hukuman penjara lapan bulan.

Dia juga dikenakan hukuman penjara lapan bulan kerana menyamar sebagai anggota polis di tempat, masa dan tarikh yang sama dan didakwa mengikut Seksyen 170 Kanun yang sama.

Farid dijatuhi hukuman penjara 18 bulan kerana memiliki sepucuk pistol mainan semasa melakukan pemerasan terhadap Asnawi juga di tempat, masa dan tarikh yang sama.

Bagi kesalahan itu dia didakwa mengikut Seksyen 32 (2) Akta Senjata 1960 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun.

Norkamilah memerintahkan ketiga-tiga hukuman berjalan secara serentak.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Siti Syakimah Ibrahim manakala tertuduh tidak diwakili peguam. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

default image

ADUN Merlimau Meninggal Dunia

Artikel Lain