Masalah Kekurangan Minyak Masak Merebak Ke Manjung Dan Perak Tengah - Semasa | mStar

Masalah Kekurangan Minyak Masak Merebak Ke Manjung Dan Perak Tengah

LUMUT: Masalah kekurangan bekalan minyak masak yang dilaporkan di beberapa negeri kini merebak ke daerah Manjung dan Perak Tengah menyebabkan ada peniaga makan terpaksa menutup kedai mereka.

Aminah Osman yang menutup kedainya di Seri Iskandar, Bota, dekat sini berkata, "Sebagai kedai menjual pelbagai makanan, saya memerlukan sekurang-kurangnya lima kilogram minyak masak setiap hari.

"Bagaimanapun semua kedai runcit di sekitar Seri Iskandar telah kehabisan bekalan sebelum saya terpaksa ke Sitiawan dan Seri Manjung untuk mencari bekalan tetapi turut hampa," katanya kepada Bernama.

Aminah berkata, usaha mendapat bekalan minyak masak di beberapa pasar raya dan kedai runcit juga gagal. Sementara itu, tinjauan di beberapa buah pasar raya di sekitar Sitiawan dan Seri Manjung mendapati rak-rak menempatkan minyak masak kosong.

Beberapa pelanggan yang ditemui merungut kerana beberapa kedai dan pasar raya ketiadaan bekalan bahan itu. S eorang peniaga restoran, Ahmad Abdullah, 56, berkata beliau mungkin terpaksa menutup restoran jika masih gagal mendapat bekalan minyak masak dalam masa sehari dua ini.

Sementara itu, Ketua Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Cawangan Manjung, Megat Zulkifli Megat Abd Halim berkata berdasarkan rekod bekalan, masalah itu sepatutnya tidak berlaku.

Kekurangan bekalan mungkin disebabkan pembelian panik di kalangan orang ramai, katanya. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain