Seorang Pembantu Perubatan Tetap Ditempatkan Di Setiap Kem PLKN

KUCHING: Seorang pembantu perubatan gred U32 dan U29 ditempatkan di setiap kem Pusat Latihan Khidmat Negara (PLKN) di seluruh negara untuk siri 8/2011 yang bermula hari ini, kata Pengerusi Majlis Latihan Khidmat Negara Datuk Dr Tiki Lafe.

Beliau berkata pembantu perubatan yang dilantik Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) itu akan berada di setiap 79 kem PLKN untuk tempoh 24 jam bagi membantu para pelatih yang memerlukan rawatan kesihatan.

"Sebelum ini sesebuah kem PLKN tidak mempunyai pembantu perubatan yang tetap dan sering berganti dengan kem lain yang memerlukan pemeriksaan kesihatan dan dengan adanya pembantu perubatan tetap ini pelatih akan berpeluang mendapat khidmat perubatan dalam tempoh 24 jam," katanya kepada pemberita selepas majlis pelepasan 570 pelatih PLKN siri 8/2011 di sini, Ahad.

Katanya JLKN juga akan menambah jumlah pembantu perubatan daripada seorang kepada dua orang dalam tempoh masa terdekat memandangkan jumlah pelatih untuk sesebuah kem adalah antara 400 dan 500 orang untuk satu tempoh masa.

Menurutnya anggota keluarga pelatih PLKN tidak perlu bimbang dengan tahap kesihatan anak-anak mereka ketika berada di kem PLKN kerana pemantauan kesihatan sentiasa dibuat dari semasa ke semasa.

Dalam pada itu, Dr Tiki berkata bermula tahun ini, modul kecil budaya kerja akan dimasukkan dalam empat modul utama pelatih PLKN untuk memastikan mereka mampu untuk berdikari selepas tamat pelajaran dan latihan pada masa akan datang.

Katanya pengenalan modul tersebut juga sejajar dengan matlamat kerajaan dalam program pembangunan modal insan yang lebih berkualiti dan berupaya membawa negara ke tahap maju menjelang tahun 2020.

Beliau berkata jumlah pelatih untuk siri 8/2011 kali ini adalah seramai 140,000 dan kumpulan 1 dijangka menamatkan latihan mereka pada 13 Mac akan datang manakala kumpulan 2 (1 Mei - 16 Julai 2011) dan kumpulan 3 (10 September - 2 Disember). - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Artikel Lain