Saifuddin Saran Pencapaian Kokurikulum Jadi Kriteria Utama Pemberian Biasiswa - Semasa | mStar

Saifuddin Saran Pencapaian Kokurikulum Jadi Kriteria Utama Pemberian Biasiswa

PETALING JAYA: Penaja biasiswa pendidikan disaran menjadikan pencapaian kokurikulum pelajar sebagai kriteria penting sebelum meluluskan biasiswa pendidikan kepada pelajar yang ingin melanjutkan pengajian.

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah berkata sudah tiba masanya kokurikulum dinilai sebagai sebahagian daripada kecemerlangan seseorang pelajar, dan bukan bergantung kepada keputusan akademik semata-mata.

"Satu cara untuk meningkatkan pencapaian kokurikulum pelajar adalah dengan memberi pengiktirafan kepada pencapaian mereka, terutama dengan cara pemberian biasiswa kepada mereka.

"Pada hari ini, kebanyakan penaja menilai pencapaian akademik pelajar sebelum memberi biasiswa dan kita harap mereka juga akan beri perhatian kepada pencapaian kokurikulum pelajar," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan majlis penganugerahan Tabung Pinjaman Pendidikan Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa) di sini.

Turut hadir Presiden Angkasa Profesor Datuk Dr Mohd Ali Baharum dan timbalannya, Datuk Abdul Fattah Abdullah.

Saifuddin berkata langkah itu juga diharap dapat membudayakan minda baru terhadap kokurikulum dan menggalakkan pelajar untuk lebih aktif dalam aktiviti tersebut di sekolah.

Dalam pada itu, beliau berkata penaja biasiswa juga digalak mewujudkan biasiswa kokurikulum bagi memberi peluang kepada pelajar yang berbakat melanjutkan pelajaran dalam bidang berkenaan.

Katanya, jika perkara itu dapat direalisasikan, ia akan membuka ruang bagi pelajar menetapkan matlamat mereka untuk mencapai kejayaan dalam bidang kokurikulum.

"Sehingga hari ini, hanya bidang sukan sahaja yang ada biasiswa, itupun hanya ditawarkan oleh Majlis Sukan Negara, tapi untuk bidang kokurikulum yang lain seperti pidato, debat dan sebagainya, belum ada biasiswa," katanya.

Terdahulu, beliau menyampaikan biasiswa Tabung Pinjaman Pendidikan Angkasa kepada 75 pelajar yang melanjutkan pengajian ke institusi pengajian tinggi sesi 2011/2012. -BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain