Konvensyen PR: Pembangkang Mahu Kerjasama Dengan BN Pulih Malaysia - Semasa | mStar

Konvensyen PR: Pembangkang Mahu Kerjasama Dengan BN Pulih Malaysia

KEPALA BATAS: Pakatan Rakyat sedia menggubal Akta Pemulihan Demokrasi sebagai langkah untuk memulihkan 'krisis kenegaraan' yang didakwa membebani kehidupan rakyat ketika ini.

Sehubungan itu pakatan pembangkang menawarkan kerjasama bagi mewujudkan sistem dwi-parti kepada Barisan Nasional (BN) bagi 'menyelamatkan negara yang semakin sempit' bagi menghadapi cabaran masa depan.

Akta Pemulihan Demokrasi yang merangkumi enam perkara pokok itu terkandung dalam deklarasi kempen memorandum yang akan diserahkan kepada Yang di-Pertuan Agong.

Kenyataan mengenai cadangan deklarasi berkenaan diedarkan kepada media pada Konvensyen Pakatan Rakyat Kedua pada Ahad.

Enam perkara yang terkandung dalam akta berkenaan ialah bagi membatalkan semua pengisytiharan darurat, memansuhkan semua undang-undang anti demokratik, menunaikan perjanjian kemasukan Sabah dan Sarawak dalam Malaysia, menjamin ketelusan pilihan raya umum, mengembalikan pilihan raya kerajaan tempatan dan mewujudkan kebebasan media.

Selain itu, kandungan deklarasi itu menyebut negara kini menghadapi krisis ekonomi yang tidak dapat diurus tadbir dengan baik selain krisis sosial menerusi dasar perkauman sempit yang didakwa diamalkan oleh kerajaan BN.

Pakatan Rakyat juga yakin bahawa menerusi Akta Pemulihan Demokrasi itu dapat memperkukuhkan perpaduan, membangunkan daya saing ekonomi berprestasi tinggi dan mapan, pengupayaan modal insan yang berwibawa dan membina jati diri bangsa Malaysia yang berpaksikan 'Ketuanan Perlembagaan'.

Bagi mendapatkan sokongan rakyat, Pakatan Rakyat akan melancarkan kempen Satu Juta Tandatangan bagi menyokong pembentangan akta berkenaan bermula 1 Januari dan berakhir 28 Februari depan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain