KDN Akan Pastikan Kumpulan Syiah Tidak Terlibat Dengan Kegiatan keganasan

KUALA LUMPUR: Kementerian Dalam Negeri akan mendapatkan maklumat dari negara luar mengenai mereka yang terlibat dalam mengembangkan ajaran kumpulan Syiah bagi memastikan mereka tidak terlibat dengan sebarang aktiviti keganasan.

Menteri berkenaan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata Malaysia akan mendapatkan kerjasama negara-negara luar termasuk Arab Saudi, Iran, Indonesia dan Singapura bagi mendapatkan maklumat berkenaan.

Walaupun anggota kumpulan Syiah yang ditahan baru-baru ini kerana kegiatan ajaran sesat tidak menjejaskan keselamatan negara, kerajaan tetap memantau mereka yang terlibat bagi memastikan fahaman yang dibawa mereka tidak mempunyai unsur keganasan, katanya.

Hishammuddin berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan program rondaan berbasikal bersama masyarakat yang melibatkan polis, Rela, Jabatan Pertahanan Awam dan masyarakat setempat di kawasan Pandan Indah, Ampang dalam usaha menangani kes jenayah.

"Dunia yang tanpa sempadan hari ini menuntut kita mendapat sebanyak mungkin maklumat untuk kita pastikan bahawa gerakan-gerakan sebegini tidak menjejaskan keharmonian, keselamatan dan kedudukan negara kita yang terdiri daripada pelbagai kaum," katanya, Ahad.

Pada 14 Disember lepas, seramai 200 pengikut kumpulan itu termasuk dua ketua kumpulan ditahan di sebuah rumah kedai di Taman Sri Gombak, Batu Caves setelah dikatakan berbahaya kerana menganggap penganut Islam mazhab lain sebagai kafir dan halal dibunuh.

Dua ketua kumpulan itu termasuk seorang warga Iran telah dihadapkan ke Mahkamah Rendah Syariah Gombak Barat, Kuang, pada 16 Dis dan dibebaskan dengan jaminan.

Dalam serbuan sepasukan penguatkuasa Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pada pukul 10.15 malam itu, kesemua mereka yang terdiri daripada lelaki dan perempuan termasuk kanak-kanak sedang khusyuk berselawat dan mendengar khutbah daripada seorang lelaki warga Iran.-BERNAMA

Artikel Berikut

Klik

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain