SPRM Dan SC Temui Kemungkinan Berlaku Pelanggaran Undang-Undang Dalam Kes Sime Darby - Semasa | mStar

SPRM Dan SC Temui Kemungkinan Berlaku Pelanggaran Undang-Undang Dalam Kes Sime Darby

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Suruhanjaya Sekuriti (SC) menemui kemungkinan berlaku pelanggaran Kanun Keseksaan dan Akta Syarikat dalam siasatan mengenai isu kerugian bahagian Tenaga dan Utiliti Sime Darby.

SPRM, SC, Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam satu kenyataan bersama berkata perkara itu ditemui selepas ia menyemak semula laporan Jawatankuasa Semakan Semula Laporan Siasatan Sime Darby yang dibuat pada 20 September lepas.

Menurut kenyataan itu, siasatan dibuat berkaitan empat projek utama iaitu Projek Petroleum Qatar, Projek Minyak Maersk Qatar, Projek Elektrik Hidro Bakun dan Projek Marin.

Menurutnya selepas membuat semakan semula, awal minggu ini SPRM dan SC mengadakan mesyuarat dengan PDRM dam SSM untuk berkongsi penemuan mereka mengenai kemungkinan berlaku pelanggaran di bawah Kanun Keseksaan dan Akta Syarikat.

"Laporan yang berkaitan juga diserahkan kepada PDRM dan SSM untuk tindakan lanjut terhadap pelanggaran itu, yang berada di bawah bidang kuasa masing-masing," katanya.

Menurut kenyataan itu siasatan SPRM berkaitan rasuah di bawah Akta Anti Rasuah 1997 dan Akta Suruhanjaya Anti Rasuah Malaysia 2009 masih berjalan, dan SC pula berkata ia sudah menggerakkan siasatan bagi melihat kemungkinan berlaku pelanggaran Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007.

"Pada masa yang sama SC dan Bursa Malaysia bekerjasama rapat bagi mengenal pasti pelbagai pelanggaran dalam Keperluan Penyenaraian dan SC akan mengeluarkan surat tunjuk sebab kepada pihak yang melakukan pelanggaran itu," menurutnya.

Kenyataan itu berkata badan-badan penguatkuasaan itu akan bekerjasama bagi memastikan siasatan dibuat dengan terperinci dan menyeluruh. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Tiga Maut Dalam Kemalangan Berasingan Di Pahang

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain