Senarai 14 Barangan Terkawal Sempena Krismas - Semasa | mStar

Senarai 14 Barangan Terkawal Sempena Krismas

PUTRAJAYA: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan mengumumkan penetapan harga maksimum borong dan runcit bagi 14 jenis barang di bawah Skim Kawalan Harga Musim Perayaan sempena Krismas pada 25 Disember.

Menterinya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata penetapan harga itu akan dikuatkuasakan selama lima hari bermula Khamis depan di 146 kawasan dan daerah di seluruh negara.

"Di bawah skim tersebut, daging paha kambing biri-biri import bertulang diperkenalkan sebagai barang harga terkawal.

"Tujuannya adalah untuk memperkemaskan kawalan mengikut spesifikasi barang yang diimport yang berada di pasaran, agar penguatkuasaan dapat dilaksanakan dengan lebih berkesan," katanya kepada pemberita di sini.

Senarai barang tersebut ialah ayam hidup, ayam standard, ayam super, ayam belanda import, daging lembu tempatan, daging kambing tempatan bertulang, daging kambing biri-biri import bertulang, daging kambing biri-biri import tanpa tulang, daging paha kambing biri-biri import bertulang, telur ayam Gred A, telur ayam Gred B, telur ayam Gred C, tomato dan cili benggala hijau.

Ismail Sabri berkata sebanyak 2,044 harga maksimum borong dan 2,044 harga maksimum runcit telah ditetapkan sepanjang lima hari skim itu dilaksanakan.

Sebagai contoh, harga maksimum runcit bagi barang harga terkawal untuk Wilayah Persekutuan ialah ayam hidup RM6.10 sekilogram, ayam standard (RM7.20), ayam super (RM8.05), ayam belanda import (RM25), daging lembu tempatan (RM20), daging kambing tempatan bertulang (RM30), daging kambing biri-biri import bertulang (RM20).

Daging kambing biri-biri import tanpa tulang (RM24), daging paha kambing biri-biri import bertulang (RM24), telur ayam Gred A (RM0.36 sebiji), Gred B (RM0.35), Gred C (RM0.34), tomato (RM5 sekilogram) dan cili benggala hijau(RM10).

Beliau berkata peniaga diwajibkan menjual barang tersebut tidak melebihi harga maksimum serta meletakkan tanda harga berwarna merah jambu bagi membezakannya dengan barangan lain.

Ismail berkata peniaga individu yang gagal mematuhi peraturan di bawah skim itu boleh didenda sehingga RM15,000 atau penjara dua tahun, atau dikompaun sehingga RM7,500 mengikut Akta Kawalan Harga 1946.

"Bagi syarikat, mereka boleh didenda maksimum RM25,000 atau dikompaun sehingga RM12,500," katanya.

Ismail Sabri berkata skim itu dilaksanakan bagi membolehkan pengguna memperoleh barangan keperluan di musim perayaan pada harga berpatutan dan bagi menyekat peningkatan harga yang melampau.

Katanya, pengguna boleh membuat aduan kepada kementerian jika mendapati ada peniaga yang tidak mematuhi undang-undang berkenaan di talian bebas tol 1-800-886-800 atau melalui e-aduan@kpdnkk.gov.my atau pejabat kementerian itu di seluruh negara. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain

Vardy catat rekod gol luar biasa EPL