Majlis Penasihat Akan Ditubuh Untuk Perbadanan Pembangunan Kampung Baru - Semasa | mStar

Majlis Penasihat Akan Ditubuh Untuk Perbadanan Pembangunan Kampung Baru

KUALA LUMPUR: Satu Majlis Penasihat 15 anggota akan ditubuhkan khusus sebagai penasihat kepada Perbadanan Pembangunan Kampung Baru (PPKB), kata Ketua Setiausaha Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar (KWPKB) Datuk Ahmad Phesal Talib.

Dalam satu kenyataan beliau berkata, anggota Majlis itu nanti terdiri daripada seorang pengerusi, dan ahli-ahli Lembaga Pentadbiran Petempatan Pertanian Melayu (MAS) Kampung Baru, yang mewakili pemilik tanah Kampung Baru.

Beliau berkata PPKB diwujudkan di bawah Seksyen 5(1) Rang Undang-undang Perbadanan Pembangunan Kampung Baru 2010 yang dibentangkan di Dewan Rakyat pada 14 Disember lepas.

Menurutnya perbadanan itu berfungsi melaksanakan dasar, arahan dan strategi berhubung dengan pembangunan di dalam kawasan Kampung Baru menurut Pelan Struktur dan Pelan Tempatan yang diperuntukkan di bawah Akta (Perancangan) Wilayah Persekutuan.

Beliau berkata 16 orang yang dicadang menganggotai PKKB nanti terdiri daripada seorang pengerusi yang berbangsa Melayu dan beragama Islam, empat orang wakil kerajaan persekutuan dan dua orang wakil pemilik tanah kampung, seorang wakil kerajaan negeri yang dinamakan oleh Raja Negeri Selangor, Ketua Setiausaha kementerian, Datuk Bandar Kuala Lumpur atau wakil, dan enam anggota lain yang mempunyai kepakaran dalam perkara berhubungan dengan pembangunan kampung dan apa-apa yang sesuai.

Katanya beberapa siri penerangan juga akan diadakan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dengan kerjasama Lembaga Pentadbiran MAS, khusus untuk memberi penerangan kepada pemilik dan pewaris tanah Kampung Baru.

"Siri penerangan itu membabitkan ketujuh-tujuh kampung di dalam Kampung Baru termasuk Kampung Hujung Pasir dan Kampung Periuk yang sudah diadakan pada 14 Disember lepas," katanya dan menambah semua pemilik dan pewaris tanah di kampung-kampung berkenaan diharap dapat hadir bagi membolehkan penerangan lengkap disampaikan kepada mereka.

Beliau berkata maklumat lanjut, soalan dan sebarang maklumbalas boleh dikemukakan kepada kementerian dengan menghantar faks ke nombor 03-88891411, atau lawati laman web rasmi kementerian di www.kwp.gov.my/kampongbharu atau laman sosial Facebook, menteri terbabit Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Malaysia, Thailand Adakan Latihan Ketenteraan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain