Permainan Tradisional Perlu Dimartabatkan Kembali - Semasa | mStar

Permainan Tradisional Perlu Dimartabatkan Kembali

KUALA LUMPUR: Syarikat swasta perlu memainkan peranan dalam menghidupkan semula permainan tradisional kanak-kanak supaya ia tidak pupus ditelan zaman.

Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Joseph Salang berkata permainan jenis itu kini semakin dilupakan terutama di kalangan kanak-kanak bandar.

Kerajaan menggalakkan pihak swasta untuk memperkasakan semula permainan tradisional ini melalui pelbagai cara supaya ia kembali dimainkan oleh generasi muda, katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan setem dan sampul surat Hari Pertama permainan tradisional masa lapang bersama Upin, Ipin dan kawan-kawan sempena Minggu Setem 2010 di sini Isnin.

Beliau berkata terdapat ramai kanak-kanak kini tidak mengetahui asal-usul permainan tradisonal, dan tidak pernah memainkannya dan langkah menghidupkan semula permainan itu adalah sangat mustahak.

Antara setem yang dijual adalah gambar Upin dan Ipin bermain congkak, batu seremban, galah panjang dan konda-kondi. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Perodua Cari Teknologi Hijau Lebih Murah

Artikel Berkaitan

Artikel Lain