Kes Saman Measat Didengar Secara Timbang Tara - Semasa | mStar

Kes Saman Measat Didengar Secara Timbang Tara

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi memutuskan supaya kes saman terhadap Measat Broadcast Network Systems Sdn Bhd akan didengar secara timbang tara.

Hakim Datuk Azahar Mohamed membuat keputusan itu selepas membenarkan permohonan Measat untuk menangguhkan prosiding satu saman yang mendakwa ia telah melanggar satu 'perjanjian tidak boleh dedah'.

AV Asia Sdn Bhd, pembekal peralatan sokongan, menyaman Measat dengan mendakwa kononnya anak syarikat Astro itu telah mendedahkan maklumat sulit kepada Tele System Electronic, selaku defendan kedua.

Pada 28 September, AV Asia memfailkan saman terhadap Measat kerana dikatakan melanggar perjanjian tidak boleh dedah mengenai gangguan hujan, satu sistem yang direka bagi mengurangkan gangguan terhadap pemancaran satelit.

Azahar dalam penghakimannya berkata, walaupun tiada perjanjian timbang tara antara AV Asia dan Tele System Electronic, ia tidak bermakna kes terhadap Measat tidak boleh dibawa ke timbang tara.

"Perjanjian tidak boleh dedah" telah dipersetujui antara plaintif dan defendan pertama, jadi ia mestilah dihormati," kata hakim.

Dalam prosiding ini, Azahar turut membenarkan permohonan Measat untuk menangguhkan prosiding saman itu dan memerintahkan AV Asia untuk membayar kos RM10,000 kepada anak syarikat Astro itu.

Azahar juga menetapkan 26 Januari tahun depan untuk mendengar permohonan AV Asia untuk mendapatkan perintah injunksi bagi menghalang kedua-dua defendan daripada terus menggunakan maklumat sulit berhubung produk berdefinisi tinggi kepada Astro Beyond.

Permohonan Tele System Electronic untuk membatalkan saman itu juga akan didengar pada hari yang sama.

Pada prosiding itu, Measat diwakili peguam N. Navaratnan, AV Asia oleh peguam R.S.Sodhi dan Datuk Mohd Hafarizam Harun, dan Tele System Electronic oleh peguam Datuk C. Sri Kumar. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain