Rang Undang-Undang Profesion Guaman Syarie Sedang Dikaji - Semasa | mStar

Rang Undang-Undang Profesion Guaman Syarie Sedang Dikaji

KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dengan kerjasama Jabatan Peguam Negara sedang menjalankan kajian bagi merangka Rang Undang-undang Profesion Guaman Syarie mengikut peruntukan Perkara 76 (1)(c) Perlembagaan Persekutuan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata berdasarkan ketetapan pada Persidangan Penyelarasan Undang-undang Syarak dan Sivil kali ke-20 yang berlangsung Mei lepas, rang undang-undang itu dibuat oleh kerajaan persekutuan melalui permohonan mana-mana Dewan Undangan Negeri (DUN).

Peruntukan itu menyatakan bahawa Parlimen boleh membuat undang-undang mengenai apa sahaja yang disebut satu persatu dalam Senarai Negeri tetapi hanya seperti berikut sahaja iaitu jika diminta sedemikian oleh Dewan Undangan mana-mana negeri, katanya menjawab soalan Nasharudin Mat Isa (PAS-Bachok) pada sesi soal jawab di Dewqan Rakyat, Khamis.

Jamil Khir berkata Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia telah mengambil tindakan perlu dan bersesuaian untuk memperkukuhkan imej dan status kepeguaman Syarie agar ia dihormati melalui Arahan-arahan Amalan Tahun 2002 berhubung dengan Etika Peguam Syarie. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Pelajar Rabun Di Johor Peroleh 8A Dalam PMR

default image

Tiada Lagi Miskin Tegar Di Bandar

Lebih Artikel