Insentif Untuk Usahawan Industri Halal - Semasa | mStar

Insentif Untuk Usahawan Industri Halal

JITRA: Kerajaan menyediakan pelbagai kemudahan kepada usahawan-usahawan termasuk usahawan Industri Kecil dan Sederhana (IKS) bagi menggalakkan perkembangan industri halal di negara ini.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mashitah Ibrahim berkata kerajaan menyedari potensi industri halal ini sangat besar dan kerana itu kerajaan menekankan untuk mengembangkan industri halal.

Katanya, usaha itu selari dengan hasrat kerajaan yang sedang berusaha menjadikan Malaysia sebagai sebuah pengeluar makanan halal utama di dunia.

"Ketika ini nilai pasaran produk halal global tidak termasuk sektor perbankan dianggarkan bernilai RM7.5 trilion dengan 67 peratus daripadanya adalah produk makanan dan minuman," katanya semasa berucap pada majlis perasmian Karnival Silatulrahim dan Ekspo Perdagangan (Karsep) 2010 di sini hari ini.

Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah berkenan merasmikan majlis tersebut.

Kira-kira 200 kiosk usahawan tempatan dan luar dari Thailand dan Indonesia dibuka sempena karnival tersebut yang bermula hari ini sehingga Ahad ini.

Mashitah yang juga Penaung Karsep 2010 berkata permintaan terhadap makanan halal dijangka bertambah berdasarkan kepada jumlah penduduk Islam seluruh dunia yang dianggarkan tiga bilion tahun ini.

"Selain itu ia turut disokong oleh faktor peningkatan pendapatan dan kesedaran masyarakat untuk mendapatkan makanan selamat, berkualiti tinggi, bersih serta menepati standard.

"Produk dan perkhidmatan halal bukan sahaja terhad kepada pengguna Islam, malah semakin diterima oleh pengguna bukan Islam.

"Perubahan itu sudah pasti memberi kesan positif kepada pembangunan industri halal negara," kata beliau.

Beliau berharap agar para usahawan yang terlibat dalam Karsep menjadikan program itu sebagai satu proses pembelajaran yang berterusan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Group Lotus Umum Beli Pasukan Renault F1

Artikel Berikut

Isteri Kedua Pengerusi Syabas Fail Cerai

Artikel Berkaitan

default image

Pencapaian PMR Yang Terbaik

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain