Samy Vellu Berundur, Palanivel Ambil Alih Jawatan Ketua MIC - Semasa | mStar

Samy Vellu Berundur, Palanivel Ambil Alih Jawatan Ketua MIC

KUALA LUMPUR: Presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu berundur dan menyerahkan jawatan yang telah dipegangnya selama 31 tahun, kepada timbalannya Datuk G. Palanivel.

Bekas Menteri Kerja Raya berusia 74 tahun itu memberitahu sidang akhbar selepas mempengerusikan buat kali terakhir mesyuarat Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) parti bahawa naib-presiden dan Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S. Subramaniam telah dilantik sebagai timbalan presiden.

Beliau berkata keputusan melantik Palanivel presiden kelapan parti dan Dr Subramaniam sebagai timbalannya dibuat oleh CWC mengikut Artikel 63 perlembagaan parti itu.

Artikel itu menyebut, "Timbalan presiden boleh, semasa ketiadaan presiden, bertindak bagi pihak presiden dan menjalankan tugas seperti yang biasa dilakukan presiden.

Beliau akan mempengerusikan mesyuarat CWC semasa ketiadaan presiden."

Samy Vellu mengambil alih pucuk pimpinan parti pada 1979 selepas kematian presiden keenam Tan Sri V. Manickavasagam.

Palanivel, 61, Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, adalah bekas setiausaha akhbar Samy Vellu.

Samy Vellu berkata keputusannya itu untuk memberi laluan kepada penggantinya melakukan persediaan yang mencukupi, khususnya bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13, walaupun tempoh jawatan beliau hanya akan berakhir pada Mac 2012.

"Saya telahpun mengemukakan surat peletakan jawatan sebagai Presiden MIC kepada CWC pada hari ini, peletakan jawatan saya berkuat kuasa pada hari ini iaitu 6 Disember," katanya dengan tenang.

Samy Vellu berkata walaupun beliau telah meletakkan jawatan sebagai presiden MIC, beliau masih lagi menjadi anggota parti itu dan akan tetap meneruskan sumbangan bakti dan khidmat kepada masyarakat India dan negara.

"Saya yakin bahawa gandingan kepimpinan Palanivel dan Subramaniam dapat memimpin MIC dengan baik demi kebaikan dan kesejahteraan anggota-anggota MIC khasnya dan masyarakat India umumnya," katanya.

Beliau juga mengucapkan terima kasih kepada semua anggota CWC, ketua-ketua bahagian dan cawangan dan anggota-anggota MIC yang telah memberi kerjasama dan sokongan padu untuk memimpin parti itu selama hampir 31 tahun.

"Saya juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalan Perdana Menteri (Tan Sri Muhyiddin Yassin) di atas segala bantuan, sokongan dan kerjasama yang diberikan kepada saya dalam memimpin parti MIC," katanya.

Samy Vellu turut merakamkan penghargaan kepada seluruh rakyat Malaysia serta media massa yang telah memberi semangat dan sokongan kepadanya dalam menjalankan tugas.

Ditanya tentang perasaannya meninggalkan kepimpinan parti, dengan senyum beliau berkata beliau amat gembira menyerahkan jawatannya kepada Palanivel.

"Tidak sukar bagi saya (melepaskan kuasa), saya cukup gembira kerana menyerahkan kuasa kepada Palanivel. Saya telah mengosongkan fikiran saya selama 10 hari lalu kerana saya tahu masanya sudah tiba perlu ada perubahan pucuk pimpinan.

"Saya tidak fikir kehidupan sudah berakhir kerana terlalu banyak perkara hendak dilakukan.

"Bagi saya keluar dari MIC sebagai presiden tidak bererti saya tidak boleh menolong masyarakat India, saya akan bantu jika ada pilihan raya, membantu parti menentukan yang kami mencapai matlamat untuk memenangi kerusi yang diperuntukkan kepada masyarakat India," kata beliau.

Ditanya mengenai rancangannya selepas ini dan sama ada beliau akan memegang tugas seorang duta, Samy Vellu berkata Perdana Menteri yang harus putuskan apa yang wajar beliau lakukan.

"Saya tidak bermain golf tetapi saya akan duduk dan mengemas pejabat MIED saya kerana saya masih pengerusi MIED. Bila Palanivel atau Subramaniam minta bantuan, saya akan membantu," ujarnya.

Beliau menasihatkan anggota CWC mematuhi presiden baru dan segera meluluskan sebarang cadangan yang baik dibawa oleh Palanivel, agar beliau dapat menjalankan tugas tanpa sebarang halangan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Samy Vellu: Presiden MIC Paling Lama

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain