Persatuan Peniaga, Penaja Diminta Basmi Penjualan Lesen Kepada Warga Asing - Semasa | mStar

Persatuan Peniaga, Penaja Diminta Basmi Penjualan Lesen Kepada Warga Asing

KUALA LUMPUR: Persatuan peniaga dan penjaja diminta bekerjasama dengan kerajaan untuk mengatasi masalah penjualan lesen perniagaan kepada warga asing.

Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata penyalahgunaan lesen itu semakin berleluasa bukan sahaja di kalangan peniaga Melayu tetapi juga di kalangan peniaga Cina dan juga India di sekitar Kuala Lumpur.

"Bukan orang Melayu sahaja jual lesen ini kepada warga asing, malah peniaga Cina jualnya di Petaling Street dan peniaga India di Brickfields. Sudah menjadi kebudayaan 1Malaysia pula," katanya kepada pemberita selepas merasmikan program bantuan pendidikan kepada golongan miskin di sini, Sabtu.

Beliau berkata demikian apabila diminta mengulas mengenai isu penjualan lesen kepada warga asing di sekitar kawasan pasar di Jalan Raja Bot, Chow Kit.

Ditanya mengenai tindakan yang akan diambil oleh kerajaan terhadap kesalahan itu, beliau berkata ia masih dalam proses perbincangan.

Terdahulu, Raja Nong Chik menyampaikan bantuan kewangan dan peralatan sekolah kepada 250 murid berbilang kaum yang kurang berkemampuan dari sekitar Kuala Lumpur.

Setiap pelajar menerima wang tunai RM100 beserta beg sekolah dan alat-alat tulis bernilai RM50 bagi persediaan sesi persekolahan 2011.

Raja Nong Chik juga menyeru badan bukan kerajaan (NGO) dan syarikat swasta untuk bersama-sama membantu gologan miskin di sekitar bandar raya ini bagi mempercepatkan lagi proses membina masyarakat penyayang demi kesejahteraan rakyat.

"Masih terdapat golongan berpendapatan rendah yang memerlukan bantuan di pusat bandar memandangkan taraf hidup yang tinggi. Apatah lagi di Kuala Lumpur ini terdapat banyak syarikat swasta yang mampu membantu," katanya.

Katanya bantuan khusus juga perlu diberikan kepada pelajar miskin sejak di Sekolah Rendah kerana kejayaan pada peringkat rendah lazimnya mencorakkan kejayaan mereka pada peringkat yang lebih tinggi. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain