Pendakwaan Tutup Kes Bunuh Aaliyah Ayman - Semasa | mStar

Pendakwaan Tutup Kes Bunuh Aaliyah Ayman

SHAH ALAM: Pihak pendakwaan pada Jumaat, menutup kes pendakwaan terhadap seorang warga Sudan yang dibicarakan atas tuduhan membunuh anak teman wanitanya yang berusia tiga tahun, Aaliyah Ayman Hussin Abdullah.

Timbalan Pendakwa Raya Alfred Egin memberitahu Mahkamah Tinggi di sini, pihaknya menutup kes selepas semua 13 saksi pendakwaan dipanggil memberi keterangan.

“Pihak kami menawarkan sembilan saksi pendakwaan yang tidak dipanggil kepada pihak pembelaan,” tambahnya.

Saksi-saksi yang tidak dipanggil terdiri daripada anggota-anggota polis, doktor dan juga beberapa orang awam.

Bagaimanapun, peguam J.Kuldeep Kumar yang mewakili tertuduh memberitahu, mereka tidak berminat untuk memanggil mana-mana saksi yang ditawarkan.

Hakim Datuk Abdul Alim Abdullah menetapkan hujahan di akhir pendakwaan didengar pada 6 Januari depan manakala 17 Januari dijadualkan sebagai tarikh keputusan sekiranya tiada sebarang penjelasan diperlukan.

Beliau juga mengarahkan Kuldeep untuk bersiap sedia dengan pembelaan kerana mahu pembelaan dibuat sehari selepas keputusan, sekiranya tertuduh dipanggil untuk membela diri atas tuduhan itu.

Abdul Alim juga kelihatan agak keberatan untuk membenarkan permohonan Kuldeep supaya diberikan sedikit masa untuk berbuat demikian.

Mohannad Taha, 25, dituduh membunuh Aaliyah antara pukul 7.30 dan 8.30 malam, 12 Oktober lalu di kediaman bernombor 9/D3/9 Palazzo Tower, Venice Hill Condominium, Batu 9, Cheras, Hulu Langat, dekat sini.

Dia yang masuk ke negara ini dengan menggunakan visa pelajar kini berhadapan dengan hukuman mati, jika disabitkan bersalah mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Mohannad Taha didakwa untuk kali pertama di Mahkamah Majistret Putrajaya, dekat sini pada 23 Oktober lalu manakala perbicaraan di Mahkamah Tinggi bermula pada 6 September lalu.

Perbicaraan sebelum ini menyaksikan ibu kanak-kanak malang itu, Ellina Maulad Mahather, 25, memberitahu Aaliyah ditinggalkan di bawah jagaan tertuduh semasa dia keluar bekerja sebagai setiausaha di sebuah syarikat pembinaan.

Ellina yang pernah bekerja sebagai pelayan kelab malam juga memaklumkan tertuduh cuba menghalangnya daripada membawa mangsa ke hospital kerana bimbang akan ditangkap dan dituduh mengakibatkan kecederaan tersebut.

Ketua Jabatan Perubatan Forensik, Hospital Serdang, dekat sini, Dr Abdul Karim Tajudin, 61, pula berkata terdapat 34 kesan kecederaan di tubuh badan mangsa termasuk kesan cubit atau dipulas di bahagian tundunnya.

Abdul Karim menambah, kesan lebam yang diakibatkan oleh pukulan didapati pada bahagian punggung manakala kesan seperti tumbukkan di bahagian belakang badan.

Selain itu, Aaliyah yang hanya seberat 10.58 kilogram juga patah dua tulang rusuk sebelah kiri, ditumbuk di mulut, digigit pada bahagian tangan, ditampar dengan kuat di telinga dan tangannya digenggam atau dicengkam dengan kuat.

Mangsa juga cedera di bahagian dahi dan terdapat darah beku di bawah kulit kepala serta keadaan kuku yang kebiruan menunjukkan kekurangan oksigen dalam darah.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Boo anjing paling comel di dunia mati