Institusi Sokongan Bumiputera Perlu Main Peranan Kenal Pasti Peluang Untuk PKS - Semasa | mStar

Institusi Sokongan Bumiputera Perlu Main Peranan Kenal Pasti Peluang Untuk PKS

KUALA LUMPUR: Institusi sokongan Bumiputera perlu mengenal pasti peluang untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS) Bumiputera memain peranan penting dalam pembangunan 12 sektor dalam Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA).

Menurut laporan Model Baru Ekonomi (MBE) - bahagian akhir yang dikeluarkan oleh Majlis Penasihat Ekonomi Negara (MPEN) pada Jumaat, pembangunan kapasiti dan kebolehan PKS harus diarahkan terhadap usaha memenuhi potensi mereka dalam 12 NKEA ini.

Laporan akhir MEE dilancarkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Menurut MPEN keberkesanan institusi sokongan Bumiputera seperti Majlis Amanah Rakyat (MARA), Perbadanan Usahawan Nasional Bhd (PUNB), Permodalan Nasional Bhd (PNB) dan lain-lain, perlu diperbaiki melalui rasionalisasi dan penyelarasan untuk mengurangkan duplikasi dan mencapai akauntabiliti yang besar.

Program pembangunan kapasiti dan kebolehan untuk tujuan kebolehmampanan, hendaklah terus diperuntukkan kepada PKS Bumiputera dan bukan Bumiputera berdasarkan prinsip-prinsip mesra pasaran yang sama.

Menurut MPEN strategi untuk melahirkan Bumiputera PKS yang berdaya saing, perlu jelas dari peringkat permulaan.

Untuk tujuan ini, MEB mencadangkan peruntukan perolehan oleh pihak Kerajaan dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) untuk masyarakat perdagangan dan perindustrian Bumiputera (BCIC) perlu diteruskan, namun disasarkan kepada PKS Bumiputera sahaja.

Menurut MPEN, PKS Bumiputera perlu menjadi usahawan yang berdaya saing tinggi memandangkan peruntukan tersebut akan dikurangkan secara berperingkat apabila perolehan perbelanjaan kerajaan menurun selaras dengan keadaan fiskal kerajaan.

MPEN mengambil maklum mengenai Rancangan Malaysia ke-10 (RMK-10) yang mengekalkan 30 peratus pemilikan ekuiti korporat Bumiputera sebagai sasaran pada peringkat makro.

Sebahagian daripada tugas bagi mencapai sasaran pemilikan ini akan diberikan kepada badan tujuan khas seperti Ekuiti Nasional Bhd (EKUINAS), PNB, Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Lembaga Urusan Tabung Haji, PUNB dan Yayasan Amanah Hartanah Bumiputera.

Menurut MPEN pendekatan baharu ini memupuk perbincangan mengenai peningkatan pemilikan harta yang melewati ekuiti korporat, termasuk aset-aset yang lain terutama aset nyata dan hartanah serta sumber kewangan terkumpul dan pelaburan oleh institusi.

Kerajaan memberi keutamaan kepada peningkatan penyertaan Bumiputera dalam pekerjaan dan profesion yang berpendapatan tinggi,, kata MPEN. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

Artikel Lain