Kongres Wanita PKR: Wakil Kuantan Cadang Strategi Atasi Kelemahan Pemilihan

PETALING JAYA: Ketua Wanita Cabang Kuantan, Katherine Phang mencadangkan empat strategi penambahbaikan kepada Jawantakuasa Pemilihan Parti (JPP) bagi memperbaiki kelemahan proses pemilihan Majlis Pimpinan Pusat Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada masa hadapan.

Beliau berkata proses pemilihan yang baru sahaja berkahir telah berlangsung dengan jayanya walaupun terdapat pelbagai usaha untuk menggagalkannya.

“Dalam pemilihan yang lepas ada ahli dari kalangan Wanita tidak tahu mengundi dan tidak faham dengan arahan mengundi.

“Tidak hairanlah apabila undi rosak yang dicatatkan lebih 50 petatus dan ada di kalangan ahli Wanita yang menghantar kertas undi kosong serta ada yang memangkah nama semua calon yang bertanding,” katanya ketika membahaskan Usul Ucapan Dasar Ketua Wanita pada Kongres Nasional Wanita di sini, Jumaat.

Sehubungan itu, beliau mencadangkan supaya arahan dalam kertas undi dibuat dalam tiga bahasa iaitu bahasa Melayu, Mandarin dan Tamil kerana majoriti ahli parti tediri daripada tiga kaum tersebut.

Selain itu, Katherine juga mencadangkan agar pemilihan MPP dan pemilihan Wanita dibuat secara berasingan untuk mengelakkan kekeliruan semasa pengundian.

“Saya juga ingin mencadangkan supaya proses pengundian secara dalam talian kerana kos daripada aspek lojistik dapat dikurangkan disamping memberi melihat keputusan terkini dari rumah.

“Kita boleh memberi ahli kata laluan kepada ahli yang sudah mendaftar. Ini secara tidak langsung dapat meningkatkan peratusan ahli keluar mengundi,” katanya.

Pada masa yang sama, Kathrine turut menegur sikap calon-calon yang mementingkan diri sendiri hanya kerana mereka ingin menang dalam pemilihan parti.

“Apa yang kita dapati ada calon-calon yang bertanding menggunakan pentas kempen pilihan raya sebagai tempat mereka berkempen untuk diri sendiri. Mereka sepatutnya bijak membezakan kepentingan peribadi dan parti,” katanya.

Artikel Berikut

Klik

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain