12 Cawangan UiTM Mungkin Diberi Kuasa Tadbir Sendiri:Naib Canselor - Semasa | mStar

12 Cawangan UiTM Mungkin Diberi Kuasa Tadbir Sendiri:Naib Canselor

SERI ISKANDAR: Kesemua 12 cawangan Universiti Teknologi Mara (UiTM) di seluruh negara mungkin diberi kuasa pentadbiran bagi menguruskan kampus masing-masing sebelum akhir tahun depan, kata Naib Canselornya Profesor Datuk Ir Dr Sahol Hamid Abu Bakar.

Beliau berkata pemberian kuasa autonomi itu merupakan aspek penting dalam pentadbiran universiti tersebut kerana ia mampu mengembangkan daya kreatif dan pencapaian UiTM ke peringkat seterusnya.

"Kertas cadangan mengenai perkara itu kini berada di peringkat akhir, dan ia akan diserahkan kepada Kementerian Pengajian Tinggi untuk tindakan seterusnya. Kita akan serahkan kepada kementerian pada Januari ini," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Konvokesyen UiTM ke-73 yang diadakan buat kali pertama di kampus UiTM Seri Iskandar, Sabtu.

Bagaimanapun, Sahol Hamid berkata semua cawangan terbabit akan kekal berada di bawah Lembaga Pengarah dan Senat yang berpusat di kampus induk Shah Alam, Selangor.

Katanya, pemberian kuasa kepada cawangan itu juga tidak akan menjejaskan kualiti dan standard universiti berkenaan yang mempunyai 180,000 pelajar.

Ketika ini, segala urusan pentadbiran termasuk pengurusan, kewangan, hal ehwal pelajar, sistem peperiksaan dan kemasukan penuntut UiTM terpaksa melalui kampus induk.

Mengenai konvokesyen yang sedang berlangsung, Sahol Hamid berkata terdapat empat kampus iaitu Perak, Perlis, Terengganu dan Sarawak yang mencatat sejarah tersendiri apabila mengadakan majlis itu mulai tahun ini, dan ia juga merupakan persediaan awal ke arah pemberian kuasa tersebut.

Beliau berkata UiTM berpendapat semua kampus cawangannya telah bersedia serta mampu melaksanakan majlis konvokesyen sendiri seperti kampus induk, dan ia akan diadakan dalam bulan Mei tahun depan.

Sementara itu, mengenai program 'Mengubah Destini Anak Bangsa" yang memberi peluang kepada belia bumiputera menyambung pengajian, Sahol Hamid berkatab sejumlah 80 peratus daripada 5,000 pelajar telah lulus dalam pengajian masing-masing.

Pada majlis konvokesyen Sabtu, seramai 1,390 graduan menerima diploma dan ijazah masing-masing. - BERNAMA

Artikel Sebelum

103 Bekas Anggota PAS Sertai Umno

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain