Misi Kedua Ke Angkasa Lepas Diteruskan Namun Bukan Dalam Masa Terdekat - Dr Maximus - Semasa | mStar

Misi Kedua Ke Angkasa Lepas Diteruskan Namun Bukan Dalam Masa Terdekat - Dr Maximus

KUALA LUMPUR: Malaysia merancang supaya angkasawan keduanya berada di Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS) selama beberapa minggu atau bulan, namun misi kedua ke angkasa lepas ini berkemungkinan tidak dilaksanakan dalam masa terdekat, sekurang-kurangnya bukan dalam beberapa tahun akan datang.

Ketua Pengarah Agensi Angkasa Negara Dr Mustafa Subari berkata masa diperlukan untuk menyediakan maklumat berhubung persediaan dan bagi proses rundingan dengan bakal rakan usaha sama.

Beberapa perkara perlu diselesaikan sebelum misi itu boleh dilancarkan, termasuk perkongsian dan jenis eksperimen yang akan dikendalikan di atas ISS, katanya kepada Bernama.

Beliau bagaimanapun, memberi jaminan bahawa program itu telah pun mendapat lampu hijau daripada kerajaan, mengambil kira manfaat yang akan dibawanya kepada negara.

"Ia masih berjalan namun tidak akan dilaksanakan dalam beberapa tahun akan datang, mungkin pada penghujung Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10). Namun begitu komitmen yang diberi oleh kerajaan mengikut RMK-10 adalah permulaan yang baik," katanya.

Mustafa berkata agensi itu masih mengadakan rundingan dengan bakal rakan usaha sama seperti Agensi Angkasa Persekutuan Russia (Roscosmos) dan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Kebangsaan (Nasa) dalam usaha menyediakan kemudahan serta urusan yang diperlukan.

"Setakat ini, rundingan masih belum dimuktamadkan. Kami belum mendapat apa-apa cadangan konkrit daripada mereka," katanya.

Beliau berkata tidak seperti misi pertama, Malaysia merancang untuk menghantar angkasawan kedua dalam misi yang lebih lama ke ISS. Angkasawan pertama Malaysia Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor hanya berada selama 10 hari di ISS pada Oktober 2007 dan mengadakan lima eksperimen.

"Ia (misi berkenaan) agak singkat. Jadi, bagi misi kedua, kami berharap supaya angkasawan berada lebih lama di ISS, mungkin beberapa minggu atau bulan, agar beliau dapat menjalankan lebih banyak eksperimen sains mengenai mikro graviti," katanya.

Baru-baru ini, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Dr Maximus Ongkili dilaporkan berkata Kabinet bersetuju untuk meneruskan program angkasawan mengikut RMK-10 (2011-2015).

Bagaimanapun, belum ada peruntukan disediakan bagi misi kedua itu sungguhpun peruntukan diberi untuk tujuan latihan dan pendidikan angkasa lepas.

Mustafa berkata beliau menganggarkan sekurang-kurangnya US$20 juta (kira-kira RM62.5 juta) diperlukan untuk membiayai projek berkenaan.

Beliau berkata Malaysia akan mengadakan satu lagi pencarian calon angkasawan sokongan sebaik sahaja misi kedua itu dilancarkan.

Mejar Dr Faiz Khaleed, iaitu angkasawan sokongan bagi misi pertama, telah pun dinamakan sebagai angkasawan paling berpotensi untuk misi kedua itu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Minggu Malaysia Di Chiang Mai Bermula Esok

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain