PKR Sahkan Pengunduran Zaid Berkuat Kuasa Serta-Merta - Semasa | mStar

PKR Sahkan Pengunduran Zaid Berkuat Kuasa Serta-Merta

PETALING JAYA: Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengesahkan permohonan keluar parti Datuk Zaid Ibrahim berkuat kuasa serta-merta.

Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail berkata, Biro Politik parti yang bermesyuarat pada Ahad bersetuju agar pengunduran Zaid disegerakan tanpa menunggu tarikh 16 Disember seperti yang dikehendaki bekas Pengerusi PKR Wilayah Persekutuan itu sebelum ini.

Beliau menyifatkan keputusan berkenaan tidak dianggap 'memecat' dari parti sebaliknya sekadar 'menunaikan hasrat' Zaid yang mahu meninggalkan PKR.

"Ibu Pejabat parti menerima surat Datuk Zaid pada 19 November pada pukul 10.30 pagi, jadi Biro Politik mengambil keputusan untuk tunaikan dengan segera hasrat beliau itu.

"Kita bukan pecat kerana beliau hantar surat... sekadar nak mudahkan Datuk Zaid untuk aturkan langkah yang seterusnya," katanya pada sidang media di sini, Isnin.

Jumaat lalu Zaid secara rasmi mengumumkan pengundurannya daripada PKR berkuat-kuasa pada 16 Disember namun menafikan tarikh berkenaan mempunyai signifikasi tertentu.

Beliau turut menyatakan hasrat untuk menubuhkan sebuah parti baru dan bertanding pada pilihan raya umum akan datang.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Pendaki Bikini' ditemui mati kesejukan

Jutawan ditembak mati di luar rumah mewah

PFA lepaskan Muhammad Zafuan serta-merta

Maut terlebih makan durian