Peniaga Bebas Tuduhan Rogol - Semasa | mStar

Peniaga Bebas Tuduhan Rogol

KLANG: Seorang peniaga dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen di sini pada Isnin, daripada pertuduhan merogol seorang pelajar di bawah umur.

Hakim Slamat Yahya membuat keputusan itu terhadap Mohd Anis Tahyin, 25, tanpa memanggil pembelaannya selepas berpendapat pihak pendakwaan gagal membuktikan prima facie terhadap pertuduhan.

Timbalan Pendakwa Raya Siti Syuhada Alwi mengemukakan sembilan saksi pendakwaan sepanjang perbicaraan manakala Mohd Anis diwakili peguam Aminuddin Mohd Ramli.

Pada penghakimannya, Slamat berkata, mangsa yang semasa itu berusia 15 tahun tidak mempunyai kredibiliti memandangkan terdapat percanggahan dalam laporan polis dan juga keterangannya di mahkamah.

“Berdasarkan laporan polis, mangsa menyatakan dirogol orang yang tidak dikenali sedangkan di mahkamah dia memberitahu tertuduh adalah teman lelakinya,” katanya.

Selain itu, laporan perubatan juga menyatakan kejadian rogol yang didakwa berlaku adalah lebih lama daripada apa yang didakwa mangsa.

Mohd Anis yang berasal daripada Sungai Besar, dekat sini didakwa melakukan kesalahan itu pada pukul 12 tengah hari, 18 Disember 2005, Jalan Meranti Putih 1, Taman Desa Permai, Meru, di sini.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain