Mangsa Serangan Facebook Hidup Ketakutan - Semasa | mStar

Mangsa Serangan Facebook Hidup Ketakutan

KUALA LUMPUR: Berhati-hati berkongsi maklumat di internet kerana ia boleh digunakan untuk menyakiti anda, kata Ketua Biro Perkhidmatan Awam dan Aduan MCA, Datuk Michael Chong.

"Privasi tidak wujud di internet kini dan jaringan sosial seperti Facebook selalu digunakan sebagai alat untuk memfitnah satu sama lain," kata Chong pada sidang akhbar di sini, Khamis.

Mangsa Facebook Sammi Lam mengalami kejadian di mana khabar angin dan gambar mengenainya tersebar di Facebook.

"Gambar saya diletakkan di Facebook oleh seorang lelaki bernama Chan Hui Feng (bukan nama sebenar) dan meninggalkan komen mengenai saya memanipulasi dan menipu beberapa lelaki," kata Lam.

Dia membuat laporan polis terhadap Chan Hui Feng pada 15 November di balai polis Sentul.

Lam percaya 'Chan Hui Feng' merupakan lelaki bernama Simen yang pernah ditemuinya untuk membeli polisi insurans daripadanya dua tahun lalu.

"Dia berminat dengan saya dan apabila saya berhenti menghubunginya, dia mula menghantar SMS ancaman. Malah dia memberitahu orang bahawa saya menawarkan khidmat seks," tambah Lam.

Lam kini bimbang apabila 'Chan Hui Feng' mengugut untuk membongkar semua maklumat peribadinya di Facebook.

"Dia telah memaparkan nombor kad pengenalan dan nombor pendaftaran kenderaan saya di Facebook," kata Lam sambil memberitahu Simen turut memiliki maklumat peribadinya seperti alamat rumah.

Katanya, kejadian itu menjadi lebih buruk apabila suspek menggunakan maklumat majikannya sebagai agen hartanah di Facebook.

"Dia membuat tuduhan palsu terhadap majikan saya dan perniagaan itu terjejas teruk. Nasib baik, majikan memahami keadaan saya," kata Lam.

Simen turut menghantar mesej peribadi kepada teman lelaki Lam dan rakan-rakannya di Facebook mengatakan dia seorang penipu yang mengikis harta lelaki jujur.

Lam berkata, mesej terakhirnya yang diterima daripada Simen Sabtu lalu menyatakan 'Haha, lihat bagaimana awak mati' dalam bahasa Mandarin.

"Amat menyeksakan kerana saya sering menerima panggilan daripada rakan-rakan mengenai isu ini. Perkara paling teruk adalah, sebahagian daripada mereka benar-benar percaya apa yang dikatakan mengenai saya," kata Lam sedih.

Sementara itu, menurut Chong, tahun ini sahaja dia menerima laporan mengenai sembilan kes sama berbanding lima kes sahaja tahun lalu.

"Saya terkejut kerana empat daripada sembilan kes itu, mangsa pernah berbogel di webcam untuk teman lelaki dan kemudiannya gambar tersebut digunakan sebagai bahan ugutan.

"Saya telah memberi amaran kepada umum supaya jangan berbuat perkara demikian tetapi tidak faham kenapa mereka masih meneruskannya," kata Chong.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Ibu Mawi meninggal dunia