Malaysia Bantu Usahawan Dari India Memasuki Pasaran Negara Ini & Asean - Semasa | mStar

Malaysia Bantu Usahawan Dari India Memasuki Pasaran Negara Ini & Asean

KUALA LUMPUR: Malaysia telah bersedia untuk membantu kemasukan usahawan India ke rantau ini dan menjadi pemudah cara kepada mereka untuk memasuki pasaran Asean, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak, Khamis.

“Saya ingin sekali lagi menegaskan bahawa Malaysia akan membantu memainkan peranan untuk membolehkan para usahawan India menjadikan Malaysia dan negara-negara Asean sebagai destinasi komersial yang mampu membantu mengembangkan perniagaan mereka," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Persidangan Asia Pasifik 2010 yang berjudul "Asean & India: Merentasi Global" anjuran The Indus Entrepreneurs (TiE) Malaysia yang merupakan sebuah organisasi yang menggalakkan usahawan India melabur di Malaysia.

Kata Najib lagi, berasaskan kepada perhubungan yang akrab sama ada secara formal atau personal antara India dan Malaysia, beliau penuh yakin Malaysia mampu menyediakan suasana politik yang sesuai untuk mereka (usahawan India) mengembangkan perniagaan di sini dan juga negara-negara Asean.

Komitmen Malaysia, kata Najib dibuktikan menerusi lawatan rasminya ke India awal tahun ini dan kemudian oleh kunjungan balas rakan sejawatannya dari India, Dr Manmohan Singh baru-baru ini.

“Lawatan di antara kedua-dua pimpinan dari Malaysia dan India ini bukan sahaja membawa kesan yang mendalam dalam soal kerjasama dan mengukuhkan lagi hubungan kebudayaan di antara kita tetapi juga telah menghasilkan kerjasama kepada peluang-peluang perniagaan serta pelaburan,” ujarnya.

Malah kata Najib, Bursa Malaysia, kini sedang bekerjasama dengan TiE untuk mengalakkan usahawan dari India untuk datang ke sini dan mengambil peluang dari pertumbuhan pasaran Malaysia yang positif.

Begitu juga katanya dengan Bursa Saham India yang telah menandatangani perjanjian dengan Malaysia untuk merintis kerjasama dalam pasaran tempatan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Mangsa Serangan Facebook Hidup Ketakutan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain