BN Akan Terus Amalkan Konsep Pemuafakatan Dalam Memilih Calon, kata TPM - Semasa | mStar

BN Akan Terus Amalkan Konsep Pemuafakatan Dalam Memilih Calon, kata TPM

PUTRAJAYA: Barisan Nasional (BN) akan terus mengamalkan konsep pemuafakatan dan tidak bercadang membuat perubahan besar dalam soal memilih calon untuk pilihan raya akan datang, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Khamis.

Beliau berkata, walaupun Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak yang juga Pengerusi BN mempunyai kata pemutus dalam proses pemilihan calon, rundingan dan perbincangan sentiasa diadakan dengan pemimpin parti-parti komponen BN dalam soal pemilihan calon.

Walaubagaimanapun Muhyiddin yang juga Timbalan Pengerusi BN berpendapat perkara itu bukanlah sesuatu yang penting untuk dibincangkan pada Konvensyen BN yang dijadualkan berlangsung pada 28 November ini.

"Saya tidak fikir itu satu tajuk yang sangat penting untuk dibincangkan di situ (Konvensyen BN) kerana kita sudah mewujudkan satu mekanisme dan tradisi yang masih baik.

"(Jadi) saya tidak lihat (perlu) satu perubahan besar dalam soal memilih calon. Yang penting, mesti ada konsep musyawarah sebelum kita capai kata putus yang biasanya dibuat oleh Pengerusi BN," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat kabinet mengenai pembangunan modal insan di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas mengenai cadangan supaya Perdana Menteri selaku Pengerusi BN diberi kuasa penuh berhubung pemilihan calon bagi pilihan raya akan datang dan perkara itu adalah antara isu yang dikatakan akan dibincangkan pada Konvensyen BN nanti.

Menurut Muhyiddin, BN bersikap terbuka terhadap apa jua cadangan dan pandangan termasuk dalam soal memilih calon.

"Kita hormat kepada apa sahaja pandangan tetapi apa yang penting, kita mesti letak calon yang layak, boleh diterima rakyat, boleh bekerja dan mendapat sokongan sehingga berjaya dan menang," katanya.

Beliau berkata, perkara itu akan menjadi asas dan pertimbangan kepada B Ndalam meletakkan calonnya dan berpendapat tidak perlu ada perubahan yang drastik daripada segi hendak menilai mana-mana calon.

"Jadi itu asas-asas dan pastinya untuk pilihan raya akan datang pun asas pertimbangan yang sama digunakan. Saya fikir bukan parti kita (gunakan asas-asas itu), parti lain pun ambil kira soal itu juga," katanya.

Mengenai Konvensyen BN, Muhyiddin berkata antara hasil yang diharap dapat diperoleh pada konvensyen itu ialah Piagam BN yang akan diumumkan oleh Perdana Menteri kepada rakyat tentang hala tuju parti berkenaan.

"Piagam BN (adalah) untuk mengukuhkan lagi asas-asas yang selama ini disepakati dan mungkin hala tuju baru supaya ia sesuai dengan perubahan masa dan kehendak rakyat," katanya.

Beliau berkata, pemimpin parti komponen BN juga akan diberi peluang dan ruang untuk mengemukakan perkara atau isu demi kepentingan negara seperti yang telah lama mereka perjuangkan.

"Bukan setakat untuk mengulang semula apa yang sudah lama kita tahu tetapi mungkin memperbaharui dan mengambil pendekatan dan perspektif baru berdasarkan kepada perkembangan masa kini," katanya.

Ditanya sama ada konvensyen itu sebagai persediaan BN menghadapi pilihan raya akan datang, Muhyiddin berkata: "Kita tidak bekerja untuk lima tahun tetapi sepanjang masa. Kita hendak supaya rakyat memahami bahawa perjuangan BN ialah sebenarnya untuk mengisi keperluan dan masa depan mereka.

"Parti kita mesti bukan setakat relevan ia mesti dinamik dan berubah dalam kadar yang sesuai mengikut keadaan dan keperluan negara... mempunyai daya saing dan boleh kekal sepanjang masa. Itu penting supaya rakyat kekal yakin kepada BN," ujarnya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Ibu muda lahirkan bayi kembar tujuh