Pelajar Cemerlang SPM Dapat Biasiswa

JOHOR BAHRU: Jian Woon, pelajar cemerlang yang mendapat semua A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) percaya biasiswa yang diterimanya dapat mengurangkan beban ibunya yang juga seorang ibu tunggal.

"Saya lega apabila dapat biasiswa untuk membiayai pengajian saya kerana ini dapat ringankan beban ibu.

"Hanya dia seorang yang menyara keluarga kami dan saya percaya dengan biasiswa yang diperolehi ini saya akan buat dia bangga dengan memperoleh keputusan cemerlang dalam program Matrikulasi Australia (AUSMAT)," katanya kepada pemberita.

Woon, berkata dia mahu melanjutkan pelajaran dalam bidang perakaunan selepas dia menamatkan pengajian dalam program AUSMAT.

Dia salah seorang daripada 154 pelajar yang menerima biasiswa Tan Sri Datuk Seri Dr Jeffrey Cheah kelima daripada Sunway College Johor Bahru.

Seorang lagi penerima, Raymond Lim Zhun Ming, 18 berkata dia terhutang budi kerana pihak kolej bermurah hati untuk menaja pengajiannya.

"Sekarang ibu bapa saya dapat merancang pengajian akademik saya dengan lebih berkesan . Saya harap dapat memenuhi impian saya untuk menjadi seorang doktor dalam masa terdekat,” katanya yang juga penuntut pra-universiti di Universiti Cambridge.

Sementara itu, Pengetua Kolej Sunway, Hor Poh Choo berkata wang untuk biasiswa itu diterima daripada Yayasan Jeffrey Cheah.

“Yayasan menerima dan memberikan dana untuk tujuan kebajikan, pendidikan saintifik, perubatan dan penawaran biasiswa kepada pelajar yang cemerlang.

“Tabung ini juga bagi membantu pelajar-pelajar yang memerlukan bantuan kewangan,” katanya.

Hor berkata sehingga hari ini sebanyak RM1.6 juta nilai biasiswa telah diberikan kepada pelajar cemerlang dalam pelbagai bidang pengajian.

"Asas menerima dan memberi dana untuk tujuan-tujuan kebajikan dan pendidikan, saintifik, perubatan, termasuk penawaran biasiswa berdasarkan kecemerlangan.

"Tabung itu juga membantu pelajar-pelajar dalam memerlukan bantuan kewangan bagi," katanya.

Hor menambah bahawa berpacaran, lebih daripada RM1.6 juta dalam biasiswa telah dianugerahkan kepada pelajar-pelajar dalam pelbagai bidang kajian.

Artikel Sebelum

Zaid Kembali Adakan Sidang Media

Artikel Berikut

2.5 Juta Jemaah Haji Wukuf Di Arafah

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain