Enam Buah Sekolah Rendah Terima Bantuan Khas Berjumlah RM450,000 - Semasa | mStar

Enam Buah Sekolah Rendah Terima Bantuan Khas Berjumlah RM450,000

SANDAKAN: Enam buah sekolah rendah di kawasan Parlimen Batu Sapi menerima bantuan kewangan berjumlah RM450,000 melalui Program Bantuan Khas Kementerian Pelajaran.

Sekolah berkenaan adalah SK St. Gabriel yang menerima RM100,000; SK St. Monica; SJK Pei Ying; SJK Ming Chung; SJK (Cina) Lok Yuk masing-masing RM80,000 dan SJK (Cina) Tai Tong menerima RM30,000.

Penyampaian cek bantuan disempurnakan oleh Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman kepada semua sekolah berkenaan pada satu majlis di Dewan SJK Tai Tong, di sini, Selasa.

Musa dalam ucapannya berkata bantuan berkenaan merupakan sebahagian daripada usaha berterusan kerajaan pimpinan Barisan Nasional (BN) memberikan perkhidmatan kepada rakyat terutamanya dalam aspek pendidikan.

Katanya setiap tahun kerajaan negeri menyediakan sejumlah besar bantuan kewangan kepada sekolah-sekolah bantuan khas yang turut meliputi sekolah persendirian Cina di seluruh Sabah.

"Ini membuktikan kerajaan BN menunaikan janji demi kepentingan rakyat terutamanya demi masa depan anak-anak," katanya pada majlis yang turut dihadiri Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Pang En Yin dan Anggota Dewan Undangan Negeri Sekong Datuk Samsudin Yahya.

Musa berkata kerajaan BN berjaya meningkatkan taraf hidup rakyat menerusi bidang pendidikan yang dilaksanakan melalui pelbagai dasar dan program serta peruntukan besar saban tahun.

"Komitmen kerajaan negeri ini terus diperkukuh apabila setiap tahun jumlah bantuan kewangan ini sentiasa bertambah selaras dengan tuntutan pembangunan semasa," kata Musa, yang juga Menteri Kewangan Sabah.

Ketua Menteri Sabah turut menasihati para ibu bapa supaya terus memberi perhatian kepada pendidikan anak-anak kerana sokongan ibu bapa amat diperlukan dalam usaha menjayakan segala dasar dan program meningkatkan prestasi pendidikan pelajar. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain