Pelajar Cemerlang SPM Dapat Biasiswa

JOHOR BAHRU: Jian Woon, pelajar cemerlang yang mendapat semua A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang lalu percaya biasiswa yang diterimanya dapat mengurangkan beban ibunya yang juga seorang ibu tunggal.

"Saya lega apabila dapat biasiswa untuk membiayai pengajian saya kerana ini dapat ringankan beban ibu.

"Hanya dia seorang yang menyara keluarga kami dan saya percaya dengan biasiswa yang diperolehi ini saya akan buat dia bangga dengan memperoleh keputusan cemerlang dalam program Matrikulasi Australia (AUSMAT)," katanya kepada pemberita.

Woon, berkata dia mahu melanjutkan pelajaran dalam bidang perakaunan selepas dia menamatkan pengajian dalam program AUSMAT.

Dia salah seorang daripada 154 pelajar yang menerima biasiswa Tan Sri Datuk Seri Dr Jeffrey Cheah kelima daripada Sunway College Johor Bahru.

Seorang lagi penerima, Raymond Lim Zhun Ming, 18 berkata dia terhutang budi kerana pihak kolej bermurah hati untuk menaja pengajiannya.

"Sekarang ibu bapa saya dapat merancang pengajian akademik saya dengan lebih berkesan . Saya harap dapat memenuhi impian saya untuk menjadi seorang doktor dalam masa terdekat,” katanya yang juga penuntut pra-universiti di Universiti Cambridge.

Sementara itu, Pengetua Kolej Sunway, Hor Poh Choo berkata wang untuk biasiswa itu diterima daripada Yayasan Jeffrey Cheah.

“Yayasan menerima dan memberikan dana untuk tujuan kebajikan, pendidikan saintifik, perubatan dan penawaran biasiswa kepada pelajar yang cemerlang.

“Tabung ini juga bagi membantu pelajar-pelajar yang memerlukan bantuan kewangan,” katanya.

Hor berkata sehingga hari ini sebanyak RM1.6 juta nilai biasiswa telah diberikan kepada pelajar cemerlang dalam pelbagai bidang pengajian.

"Asas menerima dan memberi dana untuk tujuan-tujuan kebajikan dan pendidikan, saintifik, perubatan, termasuk penawaran biasiswa berdasarkan kecemerlangan.

"Tabung itu juga membantu pelajar-pelajar dalam memerlukan bantuan kewangan bagi," katanya.

Hor menambah bahawa berpacaran, lebih daripada RM1.6 juta dalam biasiswa telah dianugerahkan kepada pelajar-pelajar dalam pelbagai bidang kajian.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

2.5 Juta Jemaah Haji Wukuf Di Arafah

Artikel Lain