Proton Eksport Komponen Keluarannya Tahun Depan - Semasa | mStar

Proton Eksport Komponen Keluarannya Tahun Depan

(Dari kiri) Dr. Mahathir Mohamad, Mohd. Nadzmi Mohd. Salleh, Mustapa Mohamed dan Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir tertarik dengan model terbaru Proton, Inspira pada majlis pelancaran di Shah Alam, Rabu. - Gambar oleh AP
(Dari kiri) Dr. Mahathir Mohamad, Mohd. Nadzmi Mohd. Salleh, Mustapa Mohamed dan Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir tertarik dengan model terbaru Proton, Inspira pada majlis pelancaran di Shah Alam, Rabu. - Gambar oleh AP

SUBANG JAYA: Proton Holdings Bhd. (Proton) merancang mengeksport komponen-komponen kenderaan keluarannya termasuk model terbaru, Inspira tahun depan.

Pengarah Urusan Proton, Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir berkata, pihaknya kini sedang berbincang dengan beberapa pihak yang turut melibatkan rakan strategik syarikat itu, Mitsubishi Motors Corp. (MMC).

"Kita bercadang supaya MMC juga membeli komponen daripada Proton selain untuk dieksport ke negara-negara lain," katanya kepada pemberita selepas Majlis Pelancaran Inspira di sini, Rabu.

Hadir sama ialah Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed, Penasihat Proton, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Pengerusi, Datuk Seri Mohd. Nadzmi Mohd. Salleh.

Pada masjlis itu juga seramai 11 pemilik pertama model terbaru itu menerima kunci masing-masing.

Sehingga kini, Proton menerima 1,800 tempahan dengan 60 peratus daripadanya bagi model Premium 2.0 liter (L). Kumpulan Proton melancarkan model terbaru, Inspira dengan harga paling rendah dalam pasaran bagi kenderaan kelas itu iaitu RM91,999 bagi model 2.0L CVT MIVEC yang diumumkan oleh Syed Zainal Abidin.

Harga bagi model 1.8L Manual Standard ialah RM78,999 manakala 1.8L CVT Eksekutif pula RM84,999.

Produk terbaru Proton itu didatangkan dengan dua varian enjin itu dilengkapkan dengan enjin berteknologi Mitsubishi Innovative Valve Timing Electronic Control (MIVEC).

Terdahulu, Mohd. Nadzmi berkata, Proton mensasarkan sebanyak 40 peratus kandungan komponen tempatan akan dipasang pada Inspira sehingga akhir tahun ini.

Katanya, jumlah itu akan ditingkatkan dari semasa ke semasa selepas itu dalam usaha memapankan perniagaan, membangunkan kebolehan dan kepakaran jaringan pembekal komponen tempatan.

Dilengkapi dengan CVT (Continuously Variable Transmission) dan mod penukaran gear secara manual enam kelajuan dengan sistem transmisi automatik INVECS-III (Intelligent & Innovative Vehicle Electric Control System).

Bagi model Standard iaitu 1.8L manual ia dilengkapi sistem membrek anti kunci (ABS), Edaran Tenaga Membrek Elektronik (EBD), beg udara berkembar, imobilizer dan sensor undur.

Varian Eksekutif ditambah dengan mod sport tanpa paddle shift sementara model Premium 2.0 liter CVT dilengkapi dengan mod sport, paddle shift, auto cruise, pendingin hawa automatik, sensor automatik lampu dan pengelap cermin, body kit, kemasan kulit dan sistem navigasi.

Bagi pelanggan yang menempah sebelum 15 November, mereka bakal menerima pakej servis istimewa percuma selama dua tahun (50,000 kilometer) termasuk tiada caj upah dan alat ganti percuma bernilai RM1,658.

Artikel Sebelum

Polis Kuantan Lupus Dadah Bernilai RM500,000

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

"Kami sudah beri yang terbaik" - Aidil

Almy Nadia lahir anak perempuan ketiga

Peng Soon, Liu Ying tinggalkan BAM