TPM Seru Hapuskan Prsangka Dan Suburkan Perasan Hormat Sesama Kaum - Semasa | mStar

TPM Seru Hapuskan Prsangka Dan Suburkan Perasan Hormat Sesama Kaum

KUALA LUMPUR: Sempena perayaan Deepavali yang akan disambut esok, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini menyeru rakyat Malaysia agar menghapuskan segala prasangka dan menyuburkan perasaan hormat-menghormati sesama warga.

Beliau yakin rakyat Malaysia dari pelbagai kaum akan meneruskan sikap menerima perbezaan amalan agama dengan hati yang terbuka, sekaligus menyuburkan semangat perpaduan yang telah sekian lama dibina.

Sambil mengucapkan selamat menyambut Deepavali kepada semua penganut agama Hindu di Malaysia, Muhyiddin berkata rakyat Malaysia sewajarnya berbangga dengan sikap keterbukaan untuk menerima perbezaan itu.

"Sikap ini kita jelmakan melalui kemeriahan sambutan perayaan pelbagai agama yang merupakan anugerah keamanan dan perpaduan yang tidak ternilai bagi kita. Inilah keistimewaan Malaysia sebagai sebuah negara majmuk yang harmoni.

"Ikatan perpaduan yang telah terjalin antara masyarakat berbilang kaum dan agama selama ini adalah ramuan utama keamanan dan keharmonian yang berkekalan di negara kita," katanya dalam perutusan sempena Deepavali di sini.

Muhyiddin juga menyeru agar rakyat Malaysia bersama-sama meneruskan amalan dan budaya sambutan perayaan secara harmoni agar generasi masa depan dapat menghargai kepelbagaian agama dan budaya di negara ini sekaligus dapat menyemai perasaan cintakan negara.

"Kekalkanlah keharmonian ini demi masa depan kita bersama yang lebih sejahtera. Marilah kita menyemarakkan budaya kunjung mengunjungi jiran tetangga dan sahabat handai sempena perayaan Deepavali ini.

"Budaya yang kita amalkan sempena sambutan perayaan adalah keunikan kita sebagai rakyat Malaysia. Semarakkan semangat 1Malaysia dengan meraikan Deepavali secara bersama dalam suasana yang harmoni," katanya.

Beliau berkata rakyat Malaysia perlu menggunakan peluang yang ada untuk mengeratkan hubungan persahabatan sesama kita dengan mengunjungi sahabat handai dan rakan taulan.

Muhyiddin berkata sambutan perayaan Deepavali tentunya lebih meriah jika dapat berkumpul bukan sahaja dengan kaum keluarga, malah dengan sahabat handai dari pelbagai kaum. Sementara itu, Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata rakyat Malaysia tidak patut membenarkan pemikiran sempit di kalangan sesetengah pihak untuk mencabar keunggulan pemikiran rakyat Malaysia.

"Kita perlu memperluas suara-suara logik, pertimbangan dan kesederhanaan," katanya dalam mesej sempena Deepavali.

Dr Chua berkata selaras dengan saranan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung pergerakan kesederhanaan global (GMM), rakyat Malaysia perlu menjadi contoh dan model yang menentang ekstremisme di mata masyarakat dunia.

"Kita mesti memilih jalan kesederhanaan untuk pembangunan yang lestari, kesaksamaan dan menolak konflik dan mengikis budaya dendam dan kebencian," katanya.

Beliau berkata Malaysia dianugerahkan dengan kepelbagaian kaum, budaya, tradisi dan perayaan yang menjadikannya sebuah negara yang menarik.

"Tiada suara, sama ada dari orang Melayu, Cina atau India, yang tidak kurang pentingnya daripada yang lain. Kita mempunyai suara yang sama dan tidak ada sesiapa yang kurang penting daripada yang lain," katanya.

Chua berkata Deepavali bukan satu perayaan untuk penganut Hindu sahaja tetapi bagi semua rakyat Malaysia untuk merayakannya.

"Kita sentiasa menyaksikan rakyat Malaysia berduyun-duyun menghadiri majlis-majlis perayaan yang lain. Ini merupakan satu manifestasi kekuatan kita yang berkembang menjadi satu resepi bertoleransi, penerimaan dan kewujudan bersama," katanya.

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha pula mengingatkan semua rakyat Malaysia yang pulang bercuti ke destinasi masing-masing supaya sentiasa berwaspada bagi mengelakkan kemalangan semasa di jalan raya.

"Kita ingin mengingatkan setiap orang supaya tidak memandu melebihi had laju, kelajuan membunuh dan sesiapa yang memandu melebihi had laju, cenderung hilang kawalan ke atas kenderaan yang boleh membawa kepada kemalangan," katanya dalam satu kenyataan. Beliau mengingatkan setiap orang supaya lebih berhati-hati ketika memandu dan memastikan sistem brek dan tayar kenderaan berada di dalam keadaan baik memandangkan musim hujan telah bermula.

Bagi mereka yang menunggang motosikal, beliau mahu mereka memakai topi keledar dan memasangnya dengan betul bagi mengelakkan kecederaan kepala yang serius jika berlaku kemalangan manakala bagi mereka yang memandu, beliau mahu pemandu dan penumpang di bahagian belakang memasang tali keledar kerana ia dapat mengurangkan risiko kecederaan apabila kemalangan.

"Sekiranya boleh, harap gunakan pengangkutan awam seperti kapal terbang, kereta api atau bas ekspres untuk perjalanan jauh kerana ia adalah 50 kali lebih selamat berbanding menunggang motosikal," katanya. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

default image

Peniaga Bebas Tuduhan Rogol

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

Artikel Lain