Jumlah Mangsa Banjir Di Rantau Panjang Kekal 475 Orang - Semasa | mStar

Jumlah Mangsa Banjir Di Rantau Panjang Kekal 475 Orang

KOTA BAHARU: Keadaan banjir di Rantau Panjang setakat 8 pagi ini tidak berubah dengan jumlah mangsa yang berada di tiga pusat pemindahan di sini kekal 475 orang.

Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Negeri berkata kesemua mereka yang membabitkan 121 keluarga itu ditempatkan di stesen kereta api lama, Sekolah Kebangsaan Gual Tinggi dan Sekolah Kebangsaan Tok Deh.

Beliau berkata sejumlah 410 orang ditempatkan di stesen kereta api lama, iaitu penduduk Kampung Kedai Lama, Kedap dan Kampung Dangar.

Selain itu, 42 penduduk lagi dipindahkan ke Sekolah Kebangsaan Gual Tinggi yang terdiri daripada penduduk Kampung Banggol Kulim dan Bandang Guchil manakala di Sekolah Kebangsaan Tok Deh pula seramai 23 orang yang terdiri daripada penduduk sekitar, katanya kepada Bernama.

Jurucakap itu bagaimanapun menjangkakan jumlah itu akan beransur kurang mulai hari ini berikutan paras air Sungai Golok yang terus surut.

Bacaan paras air sungai itu pada pukul 8 pagi ini ialah 9.89 meter yang masih melebihi tahap bahaya 9 meter.

"Paras air Sungai Golok dijangka terus surut berikutan cuaca cerah tanpa hujan sejak dua hari lalu," kata jurucakap itu. Tiada jalan utama yang ditutup kepada kenderaan melainkan satu laluan alternatif yang menghubungkan Rantau Panjang dan Jeli di Kampung Lalang Pepuyu yang ditutup kepada kenderaan ringan.

Keadaan yang baik itu juga membolehkan zon bebas cukai Rantau Panjang bakal beroperasi semula seperti biasa setelah kebanyakan premis ditutup sejak tiga hari lalu berikutan limpahan air sungai itu.

Tiada kemalangan jiwa akibat banjir dilaporkan sehingga kini dan cuaca di Kelantan pada pagi Khamis cerah. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Inkues Teoh Beng Hock Ditutup

Artikel Berkaitan

default image

Peniaga Bebas Tuduhan Rogol

Artikel Lain