N45 Galas: Nik Aziz Janji Selesaikan Isu Tanah Orang Asli - Semasa | mStar

N45 Galas: Nik Aziz Janji Selesaikan Isu Tanah Orang Asli

GUA MUSANG: Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata isu pemberian hak milik tanah kepada masyarakat Orang Asli akan diselesaikan secara berperingkat selepas melalui beberapa prosedur yang dikendalikan Pejabat Tanah dan Jajahan Gua Musang.

Menurutnya, pada dasarnya beliau bersetuju agar kelompok masyarakat berkenaan diberikan hak memiliki tanah namun bergantung kepada prosedur tertentu.

"Geran tanah kita akan bagi, tak timbul masalah tak bagi kerana asasnya ialah Orang Asli bukan orang asing, mereka orang Kelantan.

"Ia akan diberi kepada orang berkenaan sekiranya tidak bercanggah dengan peraturan... insya-Allah kita akan beri," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Ahli Lembaga Perbadanan Kemajuan Ikhtisad Negeri Kelantan di Loking di sini, Isnin.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas mengenai isu pemilikan tanah yang menjadi masalah utama dan rungutan Orang Asli di sekitar Gua Musang khususnya di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas.

Kerajaan PAS Kelantan didakwa gagal menyelesaikan isu hak milih tanah walaupun sudah mentadbir negeri itu selama 20 tahun.

Malah janji untuk menyelesaikan masalah berkenaan dibuat oleh kerajaan PAS Kelantan setiap kali tibanya musim pilihan raya.

Ditanya mengenai tempoh masa yang akan diambil oleh kerajaan negeri bagi menyelesaikan isu berkenaan, Nik Aziz berkata: "Soal bila terletak atas pengurusan pegawai, saya tak suka cakap omong-omong kosong.

"Masalah geran akan diberi bila segala urusan selesai... insya-Allah kita akan lakukan," katanya.

Sementara itu Mursyidul Am PAS itu juga berkata kerajaan negeri bersetuju untuk menubuhkan Seketeriat Hal Ehwal Orang Asli yang akan dikendalikan oleh seorang exco.

"Seketeriat ini bagi membolehkan mereka bergerak (selesaikan isu)dalam bidang pelajaran, kesihatan ataupun pertanian," katanya.

Selain itu Nik Abdul Aziz berkata kerajaan negeri akan melancarkan program klinik bergerak bagi memberi khidmat kesihatan kepada masyarakat Orang Asli.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

N45 Galas: PAS Tetap Tawar RM250

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain