Warga Tua Minta Pemadam Api Daripada Wakil Rakyat Batu Sapi - Semasa | mStar

Warga Tua Minta Pemadam Api Daripada Wakil Rakyat Batu Sapi

SANDAKAN: Seorang warga tua hari ini melahirkan hasrat untuk meminta alat pemadam api bagi setiap rumah di kampungnya daripada wakil rakyat baru kawasan Parlimen Batu Sapi.

Kassim Syed Omar Ali, 75, dari Kampung Bokara di sini berkata, rumahnya pernah musnah dalam satu kebakaran besar pada Oktober 1997.

Beliau berkata kedudukan rumah di kampung berkenaan, yang kebanyakan diperbuat daripada kayu, adalah terlalu hampir antara satu sama lain, dan keadaan ini akan memudahkannya dijilat api, sekiranya berlaku kebakaran.

"Saya merayu wakil rakyat baru memberi peruntukan kepada kampung kami supaya dapat dibekalkan alat pemadam api, dan latihan tentang bagaimana menggunakannya.

"Kalau kami tahu memadam api dengan cara yang betul dan cepat, kami tidak perlu menunggu bomba datang, dan kami juga dapat mengelak api daripada merebak ke rumah lain," katanya ketika ditemui semasa calon Barisan Nasional Datin Linda Tsen Thau Lin melawat kampung itu, Ahad. Turut hadir Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Dalam insiden pada 1997 itu, lebih 200 rumah musnah selepas satu kebakaran berlaku, yang berpunca daripada dapur gas tidak diawasi di sebuah rumah.

Balai bomba terdekat pula terletak kira-kira 13 kilometer dari Kampung Bokara yang mempunyai lebih 1,000 rumah kayu.

Ditanya mengenai pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Batu Sapi yang akan berlangsung 4 Nov ini, Kassim berkata beliau berharap BN akan memenanginya sekali lagi.

Katanya, hanya BN mengetahui masalah rakyat dan mampu membela nasib mereka.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Luiz dedah punca pindah ke Arsenal