Skim Insurans Hantar Bagasi Pos Malaysia Dapat Sambutan Jemaah Haji - Semasa | mStar

Skim Insurans Hantar Bagasi Pos Malaysia Dapat Sambutan Jemaah Haji

MEKAH: Jemaah haji Malaysia memberi sambutan menggalakkan terhadap skim insurans penghantaran bagasi ke Malaysia oleh Poslaju apabila hampir 40 peratus daripada mereka memilih untuk menginsuranskannya.

Menurut Pengurus Projek Perkhidmatan Bagasi Haji Pos Malaysia bagi Mekah dan Madinah, Zaini Yahman sehingga semalam pihaknya telah menerima sebanyak 53.4 tan bagasi dan 44 tan telah dihantar ke Malaysia. Katanya Poslaju juga telah menghantar pulang sebanyak 3,455 botol air zam zam dan 2,000 telah diserahkan kepada penerima.

"Penghantaran itu menghasilkan perolehan Pos Malaysia setakat ini berjumlah RM1.2 juta. Saya menjangka sasaran mendapat 200 tan bagasi tidak mustahil," katanya kepada pasukan media Tabung Haji (TH) yang membuat liputan Musim Haji 1431 Hijrah, Sabtu.

Pos Malaysia memperkenalkan skim ini tahun ini sebagai nilai tambah produk syarikat di mana pengirim hanya membayar premium SR2 bagi setiap SR1,000 nilai barang yang diinsuranskan. Kiriman yang rosak atau hilang akan diganti, tambah beliau.

Zaini yang ditemui di Burj Al-Salah, satu dari sembilan hotel Pos Malaysia diberi hak oleh TH Travels & Services untuk beroperasi berkata semua bagasi yang diinsuranskan selamat sampai kepada penerima dan tiada tuntutan dibuat.

Beliau menambah pengirim atau penerima boleh membuat pertanyaan atau tuntutan dengan menelefon nombor bebas toll 1-300-300-300 di Kuala Lumpur dengan menyatakan nombor nota penghantaraan.

Katanya sehingga kini semua bagasi yang diuruskan Poslaju tidak ditahan oleh kastam Malaysia, malah tiada jemaah menggunakan perkhidmatan itu untuk mengirim barangan yang dilarang pihak berkuasa Malaysia atau Arab Saudi.

"Kami agak terkilan kerana ada jemaah mengirim air zam zam dalam botol-botol kecil diisi dalam bagasi pecah dan membasahi bagasi," katanya sambil menambah kiriman dijangka sampai dalam tempoh 14 hari dari tarikh penghantaran. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Saya Tak Ada Fail Orang Asli - Ku Li

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain