JPJ Sahkan Pemandu Bas Rombongan Tidak Berlesen - Semasa | mStar

JPJ Sahkan Pemandu Bas Rombongan Tidak Berlesen

KUALA LUMPUR: Pemandu bas yang mengakibatkan tujuh orang maut dalam satu kemalangan di Km38 Genting Sempah dekat sini malam tadi, didapati tidak mempunyai lesen memandu.

Ketua Jabatan Ketenteraman Awam dan Trafik Selangor, Supritendan Che Husin Omar berkata Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengesahkan kepada polis mengenai perkara tersebut.

"Pemandu bas tersebut sebelum ini mengaku kepada pihak polis bahawa beliau mempunyai lesen memandu, namun setelah kami memeriksanya dengan pihak JPJ, kami mendapati bahawa dia tidak mempunyainya," katanya.

Che Husin berkata pemandu tersebut yang patah kaki kanan dan kini dirawat di Hospital Kuala Lumpur (HKL) ditahan polis untuk membantu siasatan mengikut Seksyen 41 Akta Pengangkutan Jalan 1987 iaitu memandu secara merbahaya yang boleh menyebabkan kematian.

Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 memperuntukkan hukuman denda tidak lebih RM10,000 atau penjara tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya sekali jika disabit dengan kesalahan.

Che Husin berkata polis sedang menyiasat sama ada pemandu tersebut mempunyai rekod kesalahan memandu lampau atau pun tidak, serta perkara-perkara lain yang berkaitan dengan kemalangan tersebut.

Ini termasuk memeriksa kotak hitam bas tersebut untuk menentukan punca kemalangan sebenar, katanya.

Dalam kemalangan malam tadi, bas rombongan dari Kedah, yang dinaiki 44 penumpang yang terdiri daripada belia Kampung Baru Siong, Baling, dilaporkan hilang kawalan semasa menuruni Genting Highlands di KM38, Genting Sempah dekat sini pada pukul 7.50 malam Jumaat.

Bas tersebut terbabas dan terbalik di laluan bertentangan yang mengakibatkan tujuh orang maut, 17 cedera parah dan 22 lagi cedera ringan, termasuk dua pemandu bas tersebut.

Rombongan itu yang dalam lawatan ke Genting Highlands bertolak dari Kedah pada pukul 11 malam Khamis dan tiba di Genting Highlands pada pukul 8 pagi.

Pada pukul 7 malam, rombongan itu bertolak ke Kuala Lumpur untuk ke Kampung Melayu Subang, Selangor bagi menyertai program Inap Desa dan dijangka pulang ke Baling, Kedah petang Sabtu.

Sementara itu, Ketua Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) Datuk Suret Singh berkata jabatan itu sedang bekerjasama dengan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (Miros) bagi menyiasat punca kemalangan tersebut.

Katanya, siasatan itu dijangka dapat diketahui dalam masa dua hingga tiga minggu lagi kerana memerlukan siasatan terperinci, dan hasil keputusan tersebut akan dibentangkan di Parlimen selewat-lewatnya akhir November.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas pelancaran kempen keselamatan jalan raya sempena musim perayaan Deepavali dan sudut pameran Persatuan Automobil Malaysia (AAM) di Galeri "Malaysia Unite For Road Safety" (Mufors) di Restoran Jejantas USJ Elite di sini, Sabtu.

Pelancaran itu dirasmikan oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Perancangan) Kementerian Pengangkutan Datuk Kamaruzaman Mohd Noor.

Suret berkata: "Kita akan meneliti semua aspek, termasuk mengambil contoh darah jika diperlukan, dan kita juga akan bertanya kepada pemandu dan penumpang (mengenai kejadian itu) sebelum membuat keputusan." Beliau juga meminta media massa tidak membuat sebarang spekulasi mengenai kemalangan tersebut sebelum hasil keputusan mengenainya dikeluarkan oleh Miros. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain