Belia Orang Asli 20 Tahun Tunggu Kemudahan Infrastruktur - Semasa | mStar

Belia Orang Asli 20 Tahun Tunggu Kemudahan Infrastruktur

GUA MUSANG: Golongan belia Orang Asli di pedalaman sudah 20 tahun menanti kemudahan infrastruktur antaranya termasuk gelanggang bersukan, sistem jalan tar yang elok dan pengangkutan ke sekolah untuk anak mereka. Bagi Jahri Along, 30 dari Pos Hendrop berkata kemudahan seperti gelanggang sukan perlu untuk golongan muda Orang Asli bersukan dalam meluangkan masa bersosial bersama secara sihat.

"Seperti di tempat saya, kami mahukan gelanggang sepaktakraw dan badminton, jadi jika dibina elok juga. Kami boleh habiskan masa petang untuk bersukan. Kami juga mahukan sistem jalan tar yang elok ke kawasan kami," katanya.

Katanya sudah 20 tahun beliau menanti kemudahan itu daripada kerajaan Pas Kelantan namun kebajikan mereka tidak dijaga.

Jahri daripada suku kaum Temiar berkata bantuan yang mereka nikmati sekarang termasuk klinik kesihatan dan elektrik dan air diperoleh daripada kerajaan pusat.

Beliau berkata selama dua tahun memegang kerusi kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas, tidak pernah ada wakil kerajaan PAS Kelantan yang turun padang untuk bertanyakan khabar mereka, jauh sekali untuk memberikan bantuan.

Sementara itu, bagi Kamal a/l Alak, 25 dari Pos Balar, golongan Orang Asli juga perlukan pembangunan dan pembelaan sama seperti rakyat yang lain.

"Jadi kami minta pihak yang berkenaan prihatinlah dengan nasib kami. Kami juga rakyat di negara ini. Masih banyak bantuan yang kami perlukan termasuk bantuan pengangkutan untuk anak-anak sekolah yang terpaksa berjalan berpuluh kilometer setiap minggu untuk pulang ke rumah," katanya. Beliau yang mempunyai kelulusan sehingga darjah enam berkata, mereka kecewa dengan kerajaan negeri yang selama ini banyak mengabaikan kebajikannya termasuk dalam soal tanah menyebabkan kawasan yang menjadi tempat memburu dan bertani kini diceroboh pihak luar.

"Kami harap BN akan membela nasib kami, kami tidak mahu janji kosong seperti kerajaan PAS Kelantan lakukan. Apabila masa mengundi cari kami, apabila tiba masa tunai janji lupa kami" katanya.

DUN Galas mempunyai 11,553 pengundi berdaftar dengan 1,889 daripadanya merupakan pengundi orang Asli. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain